KuriózumA kedvesség nem csak egészségesebbé tesz, de lassítja az öregedés folyamatát is!

A kedvesség nem csak egészségesebbé tesz, de lassítja az öregedés folyamatát is!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az egészséges táplálkozáson és a testmozgáson túl a szeretteinkről való gondoskodás sokkal több pozitívumot hoz az életünkbe, mint bármelyik divatos életmódváltási program.

Egy nemrég készült tanulmány alapján kimutatták, hogy a kedvesség nem csak boldogabbá és egészségesebbé tesz, hanem hozzájárul a hosszú és egészséges élethez is.

Az Észak-Karolinai Egyetemen végzett kutatásban 150 középkorú önkéntest gyűjtöttek össze, majd három kategóriába sorolták őket. Az első csoport 6 héten keresztül mindfulness meditációt végzett, amely magába foglalt napi egy óra közös gyakorlást, és további 20 perc egyéni gyakorlást otthon. A második csoport a szeretet meditációra összpontosított, feladatuk az volt, hogy próbálják meg minél jobban megnyitni a szívüket mások felé. A harmadik csoport pedig kontrollcsoportként funkcionált.

A kísérlet elején és végén minden résztvevőnek megmérték a telomerjeik hosszát. A telomerek a kromoszómák végén lévő kis sapkák, amelyek megvédik az emberi DNS-t a kopástól. Az idő múlásával rövidebbek és vékonyabbak lesznek, ami jelzi a test öregedését. Minél lassabban kopnak a telomerek, annál hosszabb ideig élünk.

A 12 hetes kísérlet során mindhárom csoport telomerjei rövidültek, viszont összességében a második csoportban volt a legkisebb a kopás a többiekhez viszonyítva. A kontroll csoport képviselői az utolsó helyre, míg a tudatos jelenlét meditációt gyakorlók a második helyre kerültek.

A kutatás alapján bizonyítékot találtak arra, hogy összefüggés van a kedvesség, a jóság, az egészség és a hosszú élettartam között. A keserűség és az elszigetelődés a két legfontosabb tényező, amely megrövidítheti a várható élettartamot.

Egy másik tanulmány alapján kimutatták, hogy a magány ugyanolyan hatással lehet, mintha napi 10 szál cigarettát szívnánk el. A kedvesség-, és az emberi kapcsolatok hiánya szó szerint mérgező hatással van a testi-, és lelki egészségre.

Egy kedves és figyelmes személy sokkal inkább élvezi az életet, mint egy zárkózott mogorva ember. A kedvesség fizikailag védelmet nyújt a stressz káros hatásaival szemben. Ha tovább szeretnénk élni, legyünk kedvesebbek a körülöttünk lévőkkel, ne hanyagoljuk el barátainkat.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek