HolotropikumA kávé csökkenti az öngyilkossági hajlamot

A kávé csökkenti az öngyilkossági hajlamot

Nyereményjáték: Kattints ide és vidd el a főnyereményt a Filantropikum és a RIAVITA közös játékán!

A Harvard egyik legújabb kutatása szerint a kávé nemcsak a reggeli lendületben segít, hanem akár 50%-al is csökkentheti az öngyilkossági hajlamot nőknél és férfiaknál egyaránt.

Fotó: mourgefile.com
Fotó: mourgefile.com

A kutatók összehasonlították az öngyilkossági hajlam előfordulását azoknál, akik napi 2-4 csésze kávét isznak, akik nem isznak, akik keveset isznak, és akik koffeinmenteset isznak.

A The World Journal of Biological Psychiatry-ban megjelent tanulmány eredményei hihetetlennek tűnnek. Azt találták ugyanis, hogy azok esetében, akik napi 2-4 csésze kávét fogyasztanak, az öngyilkossági hajlam 50%-al alacsonyabb, mint a többi csoportnál. A kutatásban több mint 200.000 személy vett részt és 16 évig tartott.

Az eredmények talán nem is olyan különösek, hiszen nemrégiben azt sikerült bizonyítani, hogy a kávéfogyasztó hölgyeknél kevésbé alakul ki depresszió. 2011-es harvardi kutatás szerint a kávéfogyasztó nők 15%-al kevésbé hajlamosak depresszióra, mint a nem fogyasztók.

A kávéban található koffeinnek van ilyen hatása a kutatók szerint, mivel az agyra, pontosabban az érzelmekben résztvevő neurotranszmitterekre hat. A kutatók azonban arra is figyelmeztetnek, hogy vigyázni kell a mértékletességgel. Ugyanis a túlzott fogyasztás már nem ilyen előnyös.

A kutatók ezt a hatást napi 2-4 csésze/400 mg koffein alapján állítják.

Eddig a kávéról a következőket sikerült bizonyítani: lassítja az Alzheimer-kór kialakulását, csökkenti a szívbetegségek rizikóját és csökkenti a bazocelluláris carcinoma (legelterjedtebb bőrrák) kialakulásának veszélyét.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek