„Sötétséget sötétséggel elűzni nem lehet, csak a fény teheti azt. A gyűlöletet nem űzi ki a gyűlölet, csak a szeretet teheti azt.” – Martin Luther King Jr.

Ha a legkönnyebb utat választjuk, az idővel fárasztóvá válhat. Ezért, amikor eszedet veszi a harag, vagy megsértenek, várj néhány másodpercet, mielőtt válaszolnál. Találj rá okot, hogy felülemelkedj mindezen. Találj módot arra, hogy szeretettel old meg a konfliktust, mert a gyűlölet csak rosszabbá teheti azt.

Természetesen senkit sem szabad értéktelen selejtként kezelni. Ha így teszünk, csak lehetőséget adunk ezeknek a borzalmas embereknek, hogy továbbra is büntetlenül gúnyolódjanak rajtunk. De a jóindulat nem azt jelenti, hogy hagyjuk magunkat kihasználni, hanem arra vonatkozik, hogy viszonyulunk mi másokhoz.

Nem tudom pontosan mikor értettem meg, mit jelent jónak lenni, de azelőtt évekig selejtnek tartottam magamat. És megengedtem, hogy azok az emberek, akiket a legjobban szeretek, ezt mondják nekem. Ezek a szavak mindig is bántottak, de nem tudtam, mit mondhatnék, mert úgy éreztem, hogy igazak.

Az emberek mindig csodálkoztak azon, ahogy a konfliktusokat kezelem – nem dermedtem meg, nem mutattam gyűlöletet, és nem öntöttem olajat a tűzre. Egyszerűen eltávolodtam a helyzettől, és hallgattam a szidalmakat.

Azt akarom mondani, hogy a jó emberek nem egyszerűen csak jók. A jóságuk tudatos erőfeszítés eredménye. Egy nehéz, fájdalmas és fárasztó választás eredménye, amely azonban rendkívül kifizetődő lehet.

Azok az emberek, akik annak élnek, hogy gondoskodjanak másokról, és szeressék őket, sokat szenvednek egy kapcsolat szétesése után. Általában olyan emberekkel találkozom, akiket elutasítottak, elhagytak, vagy kihasználtak. Olyanokkal, akiket összetörtek, lesújtottak. De az emberek nem értenek meg valamit: én nem vagyok selejt. Bátor ember vagyok. A cselekedeteim szándékosak. Emellett erős is vagyok.

Néha én vagyok az egyetlen, aki megpróbál szeretni valakit. Még ha ezáltal hagyom is, hogy nekem fájdalmat okozzanak, de megmutatom az embereknek, mit jelent az igaz szerelem. A körülöttem lévők általában szenvedést okoznak nekem, mert nem gondolják, hogy megérdemelném a szeretetüket. Ellöknek maguktól, hogy újra biztonságban érezzék magukat, de tisztelet és szeretet segítségével még távolról is segíthetek abban, hogy felismerjék a saját értékeiket.

Szerintem addig nem beszélhetünk igazán szerelemről, amíg az a másik személy hozzáállásától függ. Én tisztelem azokat az embereket, akik méltók a tiszteletre és a szeretetre, és nem számít, mit tettek, vagy mennyi fájdalmat okoztak nekem.

Ez persze nem azt jelenti, hogy minden igényüket ki kellene elégítenem, vagy mindent meg kellene tennem értük. És nem jelenti azt sem, hogy toxikus embereket kellene megtűrnöm az életemben. Nem, ez azt jelenti, hogy ilyenkor szó nélkül távozom.

A kedvesség, érettség és a szeretet választása tesznek engem azzá, aki vagyok. És ezeket sokkal nehezebb választani a szenvedés pillanataiban, mint a támadást vagy a bosszút valaki ellen.

Ösztönösen bántani próbáljuk azokat, akik megbántanak minket. Az ember nincs hozzászokva ahhoz, hogy megbocsásson, és távozzon.

Hihetetlenül nehéz szeretettel válaszolni a gyűlöletre, megvetésre és fájdalomra. De miért tenne engem ez gyengévé?

Miért gondolod úgy, hogy azzal, hogy bosszút állsz a beszélgetőpartnereden, vagy megalázod őt egy vitában, az segíthet neked jobban érezni magad? Ha negatív irányba fejleszted tovább a konfliktust, az valahogy a te igazadat vagy felsőbbrendűségedet bizonyítja? Ha valóban igazad van, akkor nincs szükség rá, hogy bebizonyítsd. Megdobálhatnak téged sárral, de te akkor is tudod, ki vagy valójában, ahogy tudják a szeretteid is.

Mire felnősz, szinte nem marad benned jóindulat. A jóság nem olyan jellemvonás, amit szórakozásból fejleszthetnél önmagadban. Ez egy életmód, amelyet minden nap tudatosan kell választanod.

A jóság frusztrációt, haragot és belső ürességet hoz az életedbe. Mégis ezt választod, mert a világnak egyensúlyra van szüksége, és már így is éppen elég gyűlölet van benne. Ezt választod, mert kitölti a lelkedet. Mert tudod, milyen érzés, ha az ellenkezőjét kapod. Azért választod, mert szereted a kihívásokat.

Minden okom megvan arra, hogy szeressem az embereket, az elutasítás és a fájdalom ellenére is. És minden okom megvan rá, hogy kedves legyek, a körülményektől függetlenül.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.