HolotropikumA jó öreg C-vitamin mégiscsak hatékonynak bizonyul: a kritikus állapotú betegek esetében...

A jó öreg C-vitamin mégiscsak hatékonynak bizonyul: a kritikus állapotú betegek esetében ezt tapasztalták

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

C-vitamin adagolásával csökkenthető a kritikus állapotban lévő betegek légzőkészüléken történő kezelésének időtartama!

A Journal of Intensive Care folyóiratban közölt analízisek szerint – melyek öt különböző megfigyelésre épülnek, és közel 470 beteg vizsgált adataira támaszkodnak – C-vitamin adagolásával akár 25%-kal is lecsökkenthető a betegek mesterséges lélegeztetésének ideje.

A C-vitamin számos biokémiai tulajdonsággal rendelkezik. Képes befolyásolni az érrendszert, mivel közrejátszik a noradrenalin és vazopresszin szintézisében. Felpörgeti az anyagcserét a karnitin nevezetű anyag szintézisének beindítása révén. Ráadásul több egymástól független eredmény is bebizonyította, hogy a vérnyomás csökkentésében is igen hatásos, normalizálja a szívpitvari fibrillációt is.

12 aktív kontrollos vizsgálat metaelemzése alapján egyöntetűen kijelenthető, hogy a C-vitamin általánosan akár 8%-kal is képes megrövidíteni a betegek intenzív osztályon eltöltött időtartamát.

Ezt már olvastad? A kínai kormány hivatalos bejelentése: a koronavírus magas dózisú C-vitaminnal kezelhető

A kritikus állapotban lévő páciensek C-vitamin plazmaszintje rendkívül alacsony, főleg ahhoz mérten, hogy egy egészséges ember számára napi 0,1 g C-vitamin szükséges a normál plazmaszint fenntartásához. A válságos állapotban lévő beteg számára ennél jóval nagyobb dózisra van szükség ahhoz, hogy a normál állapot visszaállhasson. Ezeknek az embereknek igen nagy dózisú C-vitaminra van szükségük ahhoz, hogy a metabolizmus hiányait valamilyen módon kompenzálni lehessen.

Harri Hemilä a finnországi Helsinki Egyetem munkatársa, és Elisabeth Chalker, az ausztráliai Sydney Egyetem munkatársa közösen vitték véghez a rendszeres megfigyeléseken alapuló kutatások eredményeinek összesítését, melynek legfőbb célja az volt, hogy elegendő információt szolgáltasson a C-vitamin hatásairól különböző kritikus egészségügyi állapotban lévő személyek állapotával kapcsolatban.

Eredményeik alapján a C-vitamin átlagosan akár 14%-kal is lerövidítheti a lélegeztetőgépen eltöltött időt, de persze mindez attól függ, hogy a betegnek mennyire súlyos az állapota. A rendkívül kritikus állapotú páciensek természetesen hosszabb ideig szorulnak a lélegeztetőgép segítségére, szemben azokkal, akiknek az állapota rövid időn belül normalizálható.

Az adataik alapján, ha a lélegeztetés időtartama kevesebb volt, mint 10 óra, a C-vitaminnak nem jelentkeztek semmiféle hatásai, ám azon betegek esetében, akik jóval több időt töltöttek mesterséges lélegeztetésben napi 1-6 g dózisú C-vitamin 25%-al csökkentette a gépre kapcsolt időtartamot.

„A C-vitamin biztonságos, megfizethető és kulcsfontosságú tápanyag. Tekintettel a súlyos állapotban szenvedő betegeknél elért jó eredményekre, kézzel fogható bizonyítékaink vannak a C-vitamin jótékony hatásaira. Természetesen további vizsgálatokra van szükségünk ahhoz, hogy pontosan meghatározhassuk a C-vitamin adagolásáról szóló protokollt, és azt is meg kell vizsgálnunk, hogy különböző dózisú C-vitamin milyen hatásokat vált ki és milyen eredményeket produkálhat.” – mondta el Dr. Hemilä.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek