KuriózumA jó házasság titka: négyhavonta írásos értékelés

A jó házasság titka: négyhavonta írásos értékelés

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Négyhavonta értékelést kell írni a pároknak házasságukról, és akkor kevésbé romlik a kapcsolat – így találták amerikai kutatók 120 pár kapcsolata tanulmányázásának eredményeként.

eskuvo

Az illinois-i Northwestern Egyetem tudósai két éven át írattak a párok felével négyhavonta értékelő fogalmazást, a kontrollcsoportnak nem kellett ilyesmivel bíbelődni. A kutatók nem regényeket kértek, csupán pár perc alatt megírható jelentéseket. A fogalmazásokban ki kellett térni az elégedettségre, a szeretetre, a szerelemre, a meghittségre, a bizalomra, a szenvedélyre, az elkötelezettségre, mindegyiket értékelve. Ezek mellett tényszerűen le kellett írni az időszak legjelentősebb nézeteltérését egy semleges kívülálló szemszögéből, olyanéból, aki mindkét félnek a legjobbat akarja.

Az eredmény: az első esztendő végére mindkét csoport házasságromlásról számolt be, ám a második „évzárón” a jelentésírók esetében megállt a „hanyatlás”, egyáltalán nem értékelték romlónak kapcsolatukat. Emellett a civakodások – bár számuk és komolyságuk hasonló volt a két csoportban – kevésbé viselték meg a négyhavonta számot vetőket.

Eli Finkel, a tanulmány vezető szerzője hangsúlyozza, hogy az eredmény igen fontos lehet egészségi szempontból.
A házasság jót tesz az emberek egészségének, ám sokkal fontosabb a minősége, mint puszta léte – idézte Finkelt a The Daily Telegraph című brit lap.

Finkel egzakt példaként megemlítette, hogy szívkoszorúér-műtétjüket háromszor nagyobb eséllyel élik túl 15 évvel azok, akik a műtét után jónak érzik házasságukat, mint azok, akik elégedetlenek vele.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek