KuriózumA japánok munkaidőben is alszanak, és ez senkit sem zavar

A japánok munkaidőben is alszanak, és ez senkit sem zavar

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Számunkra rendkívül szokatlanul hangzik, és elfogadhatatlannak találjuk, ha valaki elalszik a munkahelyén. Japánban azonban teljesen normális, ha valaki elszundít az irodában, sőt, ez társadalmi szempontból teljesen elfogadott viselkedés. Ez nem jelenti azt, hogy lusták lennének, hanem sokkal inkább az elkötelezettség és a szorgalom bizonyítéka, ezért tiszteletben is tartják.

Egy, a japán kormány által végzett tanulmány kimutatta, hogy a japánok átlagosan alig 6 órát és 35 percet alszanak egy éjszaka. A felnőttek 39,5%-a pedig még 6 óránál is kevesebbet alszik éjszakánként.

Ennek következtében az emberek gyakran megpihennek egy kicsit a tömegközlekedésen, parkokban, kávézókban, bevásárlóközpontokban, a munkahelyükön, vagy bármilyen más nyilvános helyen. A személyes tárgyaik biztonsága miatt nem kell aggódniuk, hiszen a bűncselekmények aránya igen alacsony a szigetországban.

Ezt a szokást a japánok inemurinak nevezik, ami szó szerinti fordításban valami olyasmit jelent, hogy „alszik, miközben jelen van”. A japánok ugyanis nem tekintik valódi alvásnak az inemurit, ez csak egy olyan pihenő állapot, amiben az illető azért még részt vesz a társas szituációban.

A japánok rendkívül komolyan veszik a munkát, mondhatni munkamániások. Aki inemuri állapotban van, azt bizonyítja, hogy egyébként nagyon keményen dolgozik, ettől kimerült, és ezért kell pihennie egy kicsit.

Dr. Brigitte Steger, a Cambridge-i Egyetem kutatója, több mint egy évtizede foglalkozik ezzel a jelenséggel. Elmondása szerint ő az 1980-as évek végén találkozott először ezzel a szokással, amikor először tartózkodott Japánban. Abban az időben az ország hatalmas gazdasági fejlődésben volt, és ennek következtében a hétköznapi élet is rendkívül mozgalmas volt. Ebben az időszakban vált közismertté, mennyire dolgos nép a japán.

Az inemurinak is megvannak azonban a maga szabályai. Például, ha még új vagy egy cégnél, minél aktívabbnak kell mutatkoznod, nem engedheted meg magadnak a pihenést. 40, 50 év tapasztalattal a hátad mögött azonban probléma nélkül szundíthatsz. Minél magasabban állsz a társadalmi ranglétrán, annál több pihenést engedhetsz meg magadnak. Ugyanakkor az is illetlenségnek számít, ha túlságosan nagy helyet foglalsz el, vagy például az asztal alatt alszol az irodában.

„Valahogy úgy kell viselkedned, mintha figyelmesen hallgatnád mindazt, ami körülötted történik, és tiszteletet kell mutatnod azokkal a kollégáiddal szemben, akik dolgoznak” – mondja dr. Brigitte Steger.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek