Habár napjainkban az emberiség hajlamos arra, hogy sok mindent tönkre tegyen maga körül az infrastrukturális fejlesztés nevében, azt el kell ismernünk, hogy ugyanakkor nagyon találékonyak és precízek vagyunk, ami a lenyűgöző mérnöki teljesítményeket illeti.

Az egyik ilyen építmény nem más, mint a Hollandia keleti részén található Veluwemeer vízi átjáró. Ez egy csodálatos építészeti szerkezet, amely két mesterséges tavat köt össze. Tulajdonképpen egy hajózható hídról beszélünk, mely az ország keleti részén található. A 25 méter hosszú, 19 méter széles és 3 méter mély építményen a kisebb hajók, mint egy felüljárón tudnak átkelni az autópálya felett.

Naponta körülbelül 28 000 jármű halad át ezen az igen érdekes szerkezeten, amely átjárást biztosít a szárazföld és az egyik legnagyobb ember alkotta mesterséges sziget, Flevoland között.

A vízi viadukt az N302-es úton, Harderwijk közelében található, és azért választották ezt a megoldás a hagyományos felnyitható hidakkal szemben, mert így a forgalom mindkét járműfajta számára sokkal folyamatosabban biztosítható.

Az átkelés egyedisége abban rejlik, hogy nem mozgó járművek haladnak át a viadukton, hanem csónakok és kishajók, míg a járművek számára az utat az aluljáróban alakították ki. Naponta több, mint 28.000 jármű veszi igénybe ezt a mérnöki csodát, ugyanakkor a gyalogosforgalom számára kialakított járdáról is megcsodálható a táj és az építmény szépsége.

Fotó: Reddit

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.