HolotropikumA hét zöldségféléje: a (zöld) saláta

A hét zöldségféléje: a (zöld) saláta

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az asztalon mindig kerül hely a salátának is. Tökéletes kiegészítője főként a húsból készült fogásoknak, ugyanakkor megállja a helyét társítva egyéb zöldségekkel is, illetve savanyúságként. A saláta a fogyókúrás diéták főszereplője is, továbbá a vegetáriánusok egyik alapeledelét is képviseli.

A saláta friss zöld levelei rengeteg saláta alapanyaga, és előszeretettel teszik a szendvicsekbe és hamburgerekbe ropogós kiegészítőként. Több recept is létezik, amely a saláta nyers fogyasztását írja le, és körülbelül ennyi ételféle is ismert, amelyben már megfőzik vagy megfonnyasztják a salátát.

A levélcsokor közismertebb megnevezései

A salátának több típusa létezik, ezek közül a legtöbb már nálunk is ismert és kapható.

* Római saláta: levelei nagyok, ropogósak és a Caesar-saláta alapanyaga;

* Butterhead-saláta: Boston vagy Bibb néven is ismert salátafaj, ezt találjuk a leggyakrabban a piacokon. Levelei nagyok, de kevésbé ropogósak. Salátákhoz, szendvicsekhez és különböző fogások dekorálásához használják;

* Iceberg-saláta: már megszoktuk, hogy bezacskózva találunk rá a bevásárlóközpontokban. A levelei dúsak, ropogósak és sokkal intenzívebb aromájúak, mint a többi salátafajé. Az Egyesült Államokban a legnépszerűbb;

* Fodros saláta: vöröses, bordó végű levelekkel is kapható. A salátalevelek puhák, enyhén édeskések, kellemes aromájúak, és nem annyira intenzív ízűek, mint más salátatípusoké. Bármilyen salátában, salátás ételben sikeresen használható;

* Radicchio: a többi salátafajtól az enyhén pirosas levelei különböztetik meg, amelyek erős szerkezetűek, ízük pedig kesernyés.

1. Római, 2.Rukkola, 3.Radicchio, 4.Creson, 5.Butterhead, 6.Fodros, 7.Vízitorma, 8.Endívia, 9.Iceberg / eatchicchicago.com

Ugyancsak a saláták kategóriájába tartoznak az alábbi fajok is:

* Rukkola: a levelei aprók és felszabdaltak. Erős aromával rendelkezik, és sikeresen társítható a többi salátafajtával;

* Endívia: simák vagy fodrosak, a levelek fehérek és ropogósak. A külső lapik enyhén keserűek a belsőkhöz képest. Salátákhoz, előételekhez, körítésekhez és levesekben használják;

* Vízitorma-saláta: apró, zöldes levelei vannak, amelyeket salátákhoz, levesekhez, szendvicsekhez lehet használni. Könnyen megromlik, illetve fonnyad, ezért jó azonnal elkészíteni és fogyasztani.

Egy tál saláta jótékony hatásai

Más salátafajokkal vagy egyéb zöldségekkel keverve, de még önmagában fogyasztva is hatalmas ereje van ahhoz képest, hogy csak vékony zöld levelekről van szó! A saláta ugyanis olyan fitonutrienseket tartalmaz, amelyek előnyösek a szervezet számára, és számos betegséget is megelőznek.

A salátalevelekben A-vitamin és beta-karotén is található, mindkettő antioxidáns hatással bír. Míg az A-vitamin a szép bőrért és a szemek egészségéért a felelős, addig a béta-karotin A-vitaminná formálódik a testben és megkétszerezi ennek pozitívumait.

A saláta kiváló K-vitamin forrás is, amely által megőrizheted a csontjaid egészségét. Ugyanakkor C-vitamin tartalma is jelentős, amely antioxidáns jellege mellett az immunrendszert is erősíti. És ez még nem minden: a salátában vas, magnézium, kalcium és kálium is található, mind fontosak az anyagcsere folyamatában.

Amennyiben bevonod a salátát az étrendedbe és naponta fogyasztasz belőle, megelőzöd a csontritkulást, a vérszegénységet, a szív- és érrendszeri betegségeket, valamint az Alzheimer-kórt is. Továbbá ideális azokban az esetekben, amikor egy könnyű étkezésre vágysz: 100 gramm salátában ugyanis alig van 10 kalória!

A saláta elkészítési módjai

Valószínű, hogy már hozzászoktál a nyers salátából készített salátához, egy kis citromlével és olívaolajjal megbolondítva. De emellett még rengeteg variánsa létezik a saláta fogyasztásának! A francia és a kínai konyhában például több eledel alapanyagaként ismert a saláta, salátalevestől elkezdve zöldségleveseken keresztül főzelékekig, savanyúságként (például a nálunk közismert cukros salátaként) is fogyasztják. A rómaiak annak idején zöld saláta pürét készítettek a megfőzött salátalevelekből és hagymából – tulajdonképpen tőlük is származik a saláta elkészítése.

Mindezek ellenére jó tudni, hogy a főzés vagy a fonnyasztás során a salátából egyes tápanyagok elvesznek, mint például a C-vitamin. Ezért tanácsosabb inkább nyersen megkészítve fogyasztani a salátát.

Miként válaszd ki és tárold a salátát?

Keresd mindig azt a salátát, amelynek levelei nyers-zöld színűek, a széleik nem fonnyadtak vagy sárgultak, és szerkezetük megőrizte a ropogosságát. Ne vásárold meg azokat, amelyek levelei töredezettek, elszíneződöttek. Sose mosd meg mielőtt a hűtőbe tennéd! Csakis használat előtt tisztítsd. Így frissen tarthatod kb. 3–7 napig is.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek