LélektárA hazatérés

A hazatérés

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Biztos te is voltál már úgy, hogy egy jó könyv olvasása során, vagy egy jó filmben elhangzottak mondatot, amik megragadtak, volt egy mondanivalójuk a számodra, és hamar le is jegyezted azokat a mondatokat, hogy emlékezhess rájuk, hogy megőrizd őket. Én mindig is szerettem idézeteket gyűjteni, kijegyzetelni a számomra fontosakat. Régen nagy sikernek örvendett az emlékes füzet is, emlékkönyv, ahova barátaink írhattak nekünk szép szavakat. Több értéke is volt azoknak a szavaknak, mint a mostani internetes oldalak üzenő falain hagyott felejthető emlékeknek.

hazafele

Az egyik kedvenc idézetem így hangzott: „Ahol mi azt mondjuk ’messze, távol’, ott az indián egy mondatszót használ, ami annyit jelent: ’Anyám! Elvesztem.’”.

Valójában ez történik, amikor elveszettnek érezzük magunkat az életben: messze kerültünk, eltávolodtunk mindattól a belső erőforrástól, ami segített tovább menni az életünkben. Eltávolodtunk az „igazi otthonunktól”, magunktól.
Hol az otthonod? Azt mondja a bölcs, hogy ott az otthonod, ahol a lábad. Vagyis ahol Te éppen MOST VAGY. Ide kell megtalálni újra az utat: önmagadhoz. Térj hát „haza”. De hiába van itt a lábam, ha a „szívem hazahúz”. A bölcs azt is szokta mondani, hogy ahol a kincsed, ott a szíved is – nagyon szerencsések azok az emberek, akik otthonukban olyan kincsekre leltek, hogy örökké a szívükből ajándékozzák azokat. Hallgass a szívedre, engedd, hogy „húzzon haza” téged!

Nagyon sokféle hazája, otthona lehet egy embernek, ahova visszatérhet. Csak kettőt szeretnék most megemlíteni, mert ezekkel kerülünk a legtöbbször kapcsolatba: elsősorban a család, mint otthon, és egy szellemi, lelki haza.

Családunk képezi minden energia erőforrásunk alapját. Mindenkinek meg van a családban a maga helye és szerepe. „Elemeink” szüleinktől, testvéreinktől, rokonainktól „töltődnek fel”. Ha megtagadjuk ezt az energetikai telítődést, eltávolodunk a családtól vagy annak bizonyos tagjaitól, vagy elveszítünk családunk energetikai rendszeréhez tartozó „feltöltő” tagokat, megtagadjuk, vagy nem adunk rá lehetőséget, hogy ez a bonyolult energetikai feltöltő rendszer elvégezze feladatát. Ellenállásnak leszünk tanúi, ami jelentős életenergiát köt le bennünk. Ezért, a „családhoz való hazatérés”, annyit jelent, hogy minden egyes családtagomnak megadom az őt megillető díszhelyet a lelkemben. Így a családom tagjai iránti szeretetem, amit az ellenállás a mélybe nyomott, felszínre kerül, és lehetőségem lesz tudatosan megélni azt és táplálkozni belőle. A családhoz hazatérni annyit tesz, hogy apám, anyám, testvéreim, nagyszüleim, rokonaim iránti szeretet tér haza bennem, kiérdemelt helyét megkapja ez a szeret a lelkemben, és élek vele, még akkor is, ha talán soha sem lesz már alkalmunk egy „fizikai” együttlétre.

galambok-hazamennek

Egy szellemi hazánk is van nekünk, ahova mindannyian visszatérünk majd egy napon. Nem tudjuk mikor. Az mindenkinek a hazája. Sokszor eszeveszetten keressük a hozzávezető utat, agyon meditáljuk magunkat, hajszoljuk az „egységélményt”, csüngünk ilyen-olyan hamis tanítók szavain, azt remélve, hogy mindez jó „útlevél” haza. Sokan elkallódtak ilyen járatlan utakon vagy teljesen kiégtek a sehova nem vezető mások ösvényein.

Hazatérni a belső központodba, belső egyensúlyodba, szimbolikusan a „szívedhez”, nem lehet az elme útján. Ha az eszedre hallgatsz, az tényleg elvisz messze, távol. A szív útja pedig a csend. Arra menj, amerre legnagyobb a csend. Légzésed fogja megnyitni az utat. Ha otthont teremtettél magadban a szívedben lakozó szeretetnek, te is hazatértél.

„Ne légy buddhista! Légy Buddha!” – annyit tesz: légy te önmagad a mester a belső otthonod felé, és meglátod, hogy amit a belső mester benned legelőször fog éreztetni, az nem az, hogy erre menj, arra menj, ezt kövesd, vagy azt kövesd, hanem, hogy „Megérkeztél! Otthon vagy.”

S ha elfáradtál, nyugtalan vagy, félsz, eltávolodtál vagy elvesztél, csak végy egy mély levegőt és térj haza, mert nagyon jó az, hogy akárhol is vagyunk ebben a világban, otthon vagyunk. Valaki mindig hazavár – egy meleg étellel, egy jó erős öleléssel, frissen vasalt ágyneművel, éltető, megnyugtató szeretettel.

Birtalan Katalin

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek