KuriózumA gyermekem boldogsága fontosabb számomra, mint a saját boldogságom

A gyermekem boldogsága fontosabb számomra, mint a saját boldogságom

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Boldogabbá teszi a szülőt, ha önmaga elé helyezi gyermekét – olvasható az amszterdami VU egyetem, a Social Psychological and Personality Science szaklapban megjelent tanulmányában.

boldog-szulok

A kutatás szembemegy azzal az általánosan elfogadott elmélettel, hogy azok a szülők, akik nagymértékben segítik gyermekük életét, feláldozzák saját boldogságukat. Ezzel szemben kiderült, hogy a gyermek boldogságát elsődleges szempontként kezelő szülők sokkal jobban élvezik az életet és a szülői szerepüket.

A kutatásban 322 olyan szülő vett részt, akiknek legalább egy 18 éven aluli gyermeke él otthon. Az első szakaszban egy gyermekközpontúságot mérő kérdőívet töltettek ki az alanyokkal, akik olyan kijelentéseket kellett értékeljenek, mint például „A gyermekem boldogsága fontosabb számomra, mint a saját boldogságom.”

A második kérdőív a szülők boldogságát és céltudatosságát mérte. Az eredményekből kiderült, hogy a gyermekcentrikus szülőkben erősebbek voltak a pozitív érzések, gyengébbek a negatívak. Úgy érezték, hogy a gyermeknevelés több értelmet ad az életüknek.

A kutatók úgy fogalmaztak, hogy sikerült kimutatniuk a gyermekcentrikusság és a szubjektív boldogság közötti összefüggést.

Forrás: mipszi.hu

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek