Biztos vagyok benne, hogy neked is van olyan barátod, ismerősöd, aki imád szaladni és sose értetted, hogy mit szeret benne. Sok-sok kilométer monoton, unalmas kocogás, lihegés… Mi értelme is lehet? Nem is érti az ember, amíg el nem kezd szaladni.

Az elmúlt években végzett tanulmányok nagyon dicsérik a szaladást. Nemcsak a testre van jó hatással, a mentális egészségünket annál jobban támogatja. Kikapcsol. Tényleg! A futás az, ami az agyat, elmét aktívan képes „kikapcsolni”. Egy jó futás valódi meditáció. A flow-élményről nem is beszélve! Az csak a hab a tortán!

Olyan szükségünk van a fizikai aktivitásra, mint egy falat kenyérre. Testünk ugyanúgy igényli a mozgást, aktivitást, mint a pihenést. A szaladás nem csak testi erőnlétünket növeli, hanem mentális teherbíróképességünket is, segít megküzdeni a stresszel, rendet tesz a gondolataink között és elűzi a szomorúságot.

Íme pár tipp, tanács, hogy teljesen ki tudd élvezni a futás örömeit és hatását:

1. Mindenképpen érdemes egy jó futócipőbe fektetni, kényelmes ruha is jól jön. Egy jó futástervet követve pár hét alatt azt is elérheted, hogy öt kilométert szaladsz félóra alatt. Csak kezd el és meglátod, hogy nem lesz megállás!

2. Hallgass zenét futás közben. A kedvenc dalod, egy jó ritmus csak feldobja a hangulatod, motivál, felpörget és elveszi a figyelmedet a sok aggodalomról, agyalásról. Nem gond, ha nehéz összedobnod egy válogatást, hiszen az interneten rengeteg kész listát fogsz találni, bátran töltsd le a legszimpatikusabbat és próbáld ki milyen érzés a ritmusára szaladni.

3. Fedezd fel a várost, a környéket szaladás közben. A futás remek alkalom felfedezni a környéket, a várost, az utcákat, a parkot, a folyópartot, az erdőt. Ha parkban, erdőben szaladsz, annál jobb! A természet színei, napfény, friss levegő ugyanolyan szerepet kap az egészséged megőrzésében, mint maga a mozgás.

4. Szaladj a barátaiddal vagy csoporttal. Társsal vagy társakkal szaladni nem csak mókás, hanem motiváló is. Együtt nyújtani, megtervezni a futást, sőt versenyre készülni erősíti a kapcsolatot, csapatszellemet, hovatartozást és gazdagítja az élményt.

5. Legyen egy célod. Könnyebb úgy szaladni, ha van egy kitűzött célod. Ez lehet saját cél (például egészségesebbnek lenni, versenyre készülni) vagy közösségi érdek. Már attól is jól érzi magát az ember, ha a szaladás rutinját tudatosan megfűszerezi egy önzetlen céllal.

Birtalan Katalin

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.