KuriózumA fiatal teknősök több ezer kilométert vándorolnak a tengerben

A fiatal teknősök több ezer kilométert vándorolnak a tengerben

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Közismert, hogy a tengeri teknősök hosszú utat tesznek meg, hogy visszatérjenek születési helyükre és lerakják tojásaikat, egy amerikai kutatás során viszont arra derült fény, hogy az ifjoncok is több ezer kilométeres vándorlásra vállalkoznak.

A kutatásról az Amerikai Természettudományi Múzeum kiadványában jelent meg tanulmány.

Peter Meyland, a floridai Eckerd College professzora a csendes-óceáni levesteknőst (Chelonia agassizi) vizsgálja. Mint sokéves kutatásai kimutatták, a Costa Rica partvidékén kikelő teknősök Barbadosra, Észak-Karolina partvidékére, vagy a Bermuda-szigetcsoportra vették az irányt – olvasható a LiveScience tudományos hírportálon.

„Ezt az utat mindössze egyszer teszik meg, de ez sokkal hosszabb, mint a felnőttkori reprodukciós vándorlás. Több ezer, akár tízezer kilométert is megtesznek” – hangsúlyozta Peter Meylan.

Ismertetése szerint a legvalószínűbb úti cél a Bermuda-szigetcsoport, ahol az ifjoncok serdülőkorukat töltik.

„Meghatározott időt töltve az óceánban érkeznek meg. A Bermuda-szigetek körüli vizekben érik el végleges testméreteiket – tányérnyi teknősökből mosódézsa nagyságú hüllőkké válnak, majd elindulnak felnőttkori élőhelyeik felé” – magyarázta a professzor.

Peter Meylan a vándorlással kapcsolatban kiemeli, hogy ez igen veszélyes időszak lehet a fiatal teknősök életében, ezért az útvonalaikat hivatalos védelemben kell részesíteni.

Forrás: MTI

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek