Koktél“A fiam 1994-ben halt meg, de a szíve csak 2017-ben szűnt meg...

“A fiam 1994-ben halt meg, de a szíve csak 2017-ben szűnt meg dobogni” – a 7 éves kisfiú tragikus története megrázta a világot

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egy amerikai család dél-olaszországi nyaralása egyik pillanatról a másikra rémálomba fordult, amikor 1994. szeptember 29-én éjjel ismeretlenek váratlanul megtámadták őket, és lelőtték a hétéves Nicholas Greent. A kisfiú halála hihetetlen tragédia volt, de szülei, Reg és Maggie, a szervadományozás mellett döntöttek, és ezzel a gesztussal sikerült igazi változást elérniük. Olaszországban egy évtized alatt megháromszorozódott a szervadományozási arány a „Nicholas-effektusnak” köszönhetően – írja a BBC.

Azt még mindig nem sikerült tisztázni, pontosan miért támadott a család autójára a két ismeretlen férfi aznap éjszaka, de valószínűleg egy rosszul elsült rablási kísérletről lehetett szó.

„Először akkor éreztem a veszélyt, amikor egy sötét autó közeledett hozzánk, és néhány percig mögöttünk maradt” – idézte fel Reg Green a tragikus éjszaka eseményeit. „Nem sokkal később az autó előzni kezdett. Megnyugodtam, és arra gondoltam, hogy nincs semmi baj.”

“A fiam 1994-ben halt meg, de a szíve csak 2017-ben szűnt meg dobogni” - a 7 éves kisfiú tragikus története megrázta a világot
Fotó: Green család

Az autó azonban előzés helyett melléjük húzódott, és a család dühös kiabálást hallott. Feltételezték, hogy az ismeretlen férfiak azt akarják, hogy megálljanak.

„Arra gondoltam, hogy ha megállunk, teljesen ki lennénk szolgáltatva nekik. Ezért inkább gyorsítottam. Ők is gázt adtak, így a két autó egymás mellett száguldott az éjszakában. Egy golyó betörte a hátsó ablakot. Maggie megfordult, és úgy tűnt, mindkét gyerek mélyen alszik” – mesélte a férfi.

A golyó azonban eltalálta a Nicholast, az ismeretlenek fejbe lőtték. Húga, Eleanor, szerencsére sértetlenül megúszta a támadást. Az ismeretlen férfiak ezután még egyszer rájuk lőttek, a golyó ezúttal a sofőrülés melletti ablakot törtbe be, aztán elhajtottak.

“A fiam 1994-ben halt meg, de a szíve csak 2017-ben szűnt meg dobogni” - a 7 éves kisfiú tragikus története megrázta a világot
Nicholas és édesapja – Fotó: Green család

Reg ezután megállította az autót, és feleségével ekkor fedezték fel, hogy valami nincs rendben, mert Nicholas nem mozdult, és a szája szögletében egy kis hányást fedeztek fel.

„Akkor vettük észre először, hogy valami szörnyűség történt. Az a sokk, amikor így láttam őt, életem legborzalmasabb pillanata volt” – mondta a férfi, aki később könyvet is írt a történtekről, amiből aztán 1998-ban film is készült Jamie Lee Curtis és Alan Bates főszereplésével Nicholas ajándéka (Nicholas’ Gift) címen.

Nicholas néhány nappal később a kórházban halt meg, a szülei azonban olyan döntést hoztak, ami nemcsak hét család életét, de az olasz törvényeket is megváltoztatta – felajánlották kisfiuk szerveit.

“A fiam 1994-ben halt meg, de a szíve csak 2017-ben szűnt meg dobogni” - a 7 éves kisfiú tragikus története megrázta a világot
A Green család és a gyerekek, akik megkapták Nicholas szerveit – Fotó: Green család

Az eset óriási figyelmet kapott, a rendőrség minden eszközzel nyomozott a támadók után, a közvéleményt pedig rendkívül felháborította a tény, hogy az áldozat egy gyerek volt.

„Egy hétéves amerikai fiú meggyilkolása egy olyan országban, ahol mindennapos az erőszakos halál, az egész nemzetet arra késztette, hogy átvizsgálja a lelkét” – írta akkoriban a Times. Végül sikerült letartóztatni a két férfit, Francesco Mesianót és Michele Iannellót. Az a tény, hogy egyikük Olaszország egyik legkiválóbb ügyvédjét alkalmazta, Reg Green szerint egyértelműen arra utalt, hogy a maffiával van dolguk.

Nicholas szervei hét ember életét mentették meg, és a fiú családja végül mindegyikükkel találkozott. Olaszországban, és különösen Szicíliában addig ritkaságnak számított a szervadományozás, de a Green család története mindent megváltoztatott.

„Az a munka, amelyet azért végeztünk, hogy emlékeztessük őket arra, mennyi jó származhat ebből, olyan elképesztő hatást váltott ki, amelyet nem is sejthettünk volna. Egy ország, amely szinte a szervadományozás mélypontján volt Európában, szinte azonnal az élre került” – magyarázta Green.

“A fiam 1994-ben halt meg, de a szíve csak 2017-ben szűnt meg dobogni” - a 7 éves kisfiú tragikus története megrázta a világot
Fotó: Green család

1999-ben, Olaszország áttért egy opt-out rendszerre, ami azt jelenti, hogy amikor valaki meghal, automatikusan szervdonor lesz, hacsak másképp nem rendelkezett.

A „Nicolas-effektus” hatása szinte elképzelhetetlen volt, és Olaszországban azóta több mint 120 hely viseli a fiú nevét, köztük utcák, parkok, iskolák, emlékművek, egy híd és egy amfiteátrum is.

„Nicholas kedves fiú volt, aki mindig a legjobbat kereste a dolgokban, így amikor vele voltál, mindig a legjobb akartál lenni” – mondta Reg Green. A brit származású férfi, aki korábban újságíróként dolgozott, azt is hozzátette, hogy sokat tanult a fiától, és azt mondja, egészen biztos benne, hogy ha Nicholas tudta volna, mi történik, ő maga is azt akarta volna, hogy segítsenek másokon.

A házaspár, akinek idő közben ikrei születtek, Laura és Martin, később találkozott azokkal az emberekkel, akiknek az életét Nicholas szervei mentették meg, és azt mondták, leírhatatlan érzés volt látni őket, és tudni, mekkora hatást gyakoroltak az életükre.

„Amikor az ajtók kinyíltak, és ők beléptek, a hatás elsöprő volt. Néhányan mosolyogtak, másoknak könnyes volt a szemük, megint mások szégyenlősek voltak, de mindannyian életben voltak. Ezeknek az embereknek a többsége a halál küszöbén volt. Ekkor értettük meg először, milyen hatalmas dolog ez” – mondta Reg Green.

Andrea Mongiardo, aki Nicholas szívét kapta meg, 2017-ben hunyt el. Maria Pia Pedala, aki a fiú máját kapta meg, korábban kómában volt, de teljesen felépült. Két évvel később férjhez ment, és családot alapított. Két gyereke született: egy fiú, Nicholas, és egy lány, Alessia.

Reg Green és felesége, Maggie, továbbra is kitartóan kampányoltak a szervadományozás mellett, videókat készítettek, cikkeket írtak, számos találkozón felszólaltak, és több interjú is készült velük.

„Van egy szomorúság, ami korábban soha nem volt része az életemnek. Soha többé nem leszek teljesen boldog. Még akkor is, amikor a legboldogabb vagyok, arra gondolok: Jobb lenne, ha Nicholas is itt lenne” – vallotta be az édesapa, de azt is hozzátette, hogy a „Nicholas-effektus” rengeteg vigaszt nyújtott a családjának, és nagyon sok ember életét megváltoztatta.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek