KoktélA férfi, aki feltalálta a cipőt, ami a lábbal együtt nő -...

A férfi, aki feltalálta a cipőt, ami a lábbal együtt nő – innovatív ötlete több ezer gyerek életére volt hatással

Nyereményjáték: Kattints ide és vidd el a főnyereményt a Filantropikum és a RIAVITA közös játékán!

A gyerekek gyorsan kinőnek egy-egy pár cipőt, de nem minden szülő engedheti meg magának, hogy folyton újat vásároljon – ez különösen Afrika szegényebb országaiban jelent állandó problémát. Egy vállalkozó azonban zseniális ötlettel állt elő: a cipővel, ami a lábbal együtt nő.

A 37 éves Kenton Lee által kigondolt és kivitelezett bőrszandál akár 5 méretet is képes tágulni, így egy gyerek akár éveken át is viselheti.

Lee, aki Idaho államból származik, 2007-ben egy kenyai árvaházba látogatott önkéntesként, és, miután saját szemmel látta, milyen borzalmas a helyzet, nagyszerű ötlete támadt.

Kenten Lee – Fotó: The Shoe That Grows/Facebook

„Az egyik nap végigsétáltam a gyerekekkel a faluban, a poros úton. Egy fehér ruhás kislány sétált mellettem, és észrevettem, hogy a cipő túl kicsi a lábára” – mesélte Lee. A lánynak ki kellett vágnia a cipője orrát, hogy kilógjanak a lábujjai. Lee-nek ekkor jutott eszébe először, hogy olyan cipőt kellene tervezni, amit a gyerekek akár évekig is hordhatnak.

Az ötlet ugyan gyorsan jött, de a megvalósításhoz 6 évre volt szüksége. Nem tudta, hogy foghatna hozzá a tervezéshez, ezért először megpróbálta nagyobb cipőgyártó cégek segítségét kérni, de senki nem akarta vállalni a projektet. Ekkor megpróbálta egymaga megtervezni a prototípust a garázsában, de mivel nem értett a cipőkészítéshez, nem járt sikerrel. Végül talált egy kisebb cipőket gyártó céget, ami hajlandó volt megtervezni álmai cipőjét. Bár a tervezési folyamat további egy évet vett igénybe, az eredmény végül megérte a befektetett időt.

„100 pár prototípust teszteltünk 4 különböző kenyai iskolában. Aztán egy cipőgyárral együttműködésben elkészítettük az első 3000 pár cipőt” – mondta Lee. A különleges cipő találóan a „The Shoe That Grows” nevet kapta.

Fotó: The Shoe That Grows/Facebook

Ezután Lee, aki üzleti menedzsmentet tanult az egyetemen, megalapította saját vállalkozását a „Because Internationalt”. „Az a küldetésünk, hogy a termékeinket megoldásként használjuk a szegénység enyhítésére. Az az elképzelésünk, hogy a The Shoe That Grows cipőket világszerte eljutassuk a gyerekekhez, és minél több munkalehetőséget teremtsünk a Because Accelerator vállalkozói képzéssel” – magyarázta Lee.

A Shoe That Grows modellek nagyon egyszerűen működnek. „Alapvetően a gyerekek tépőzáras pántokkal és állítható orr részekkel igazíthatják méretre a cipő felső részét. A cipő alja pedig kitágul, ahogy a lábfej természetesen nő” – magyarázta a vállalkozó.

A cipő 5 számmal növelhető, és strapabíró bőrből és gumiból készül.

Fotó: The Shoe That Grows/Facebook

Lee ötlete zseniálisnak bizonyult, és óriási változást hozott. Ez az egyszerű, de hatékony újítás azóta rengeteg figyelmet kapott világszerte. „A gyerekek kiszolgáltatottabbak a talajban terjedő fertőzéseknek és parazitáknak, amelyek betegségeket és akár halált is okozhatnak” – áll a The Shoe That Grows weboldalán található leírásban.

A nonprofit szervezet eddig a világ 100 országába küldött több mint 350 ezer pár cipőt, a legtöbbet Afrikába, és főleg Kelet-Afrikába.

Fotó: The Shoe That Grows/Facebook

A The Shoe That Grows rengeteg támogatást kap az Egyesült Államokban és a világ más részeiről is. „Az emberek nagyon szeretik az innovációt és az együttérzést, amit a cipőink képviselnek. Megtiszteltetés a számunkra, hogy ilyen sok támogatást kapunk” – mondta Lee.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek