Kutatásokkal bizonyított tény már, hogy a depresszió egyik nyomós oka a D-vitamin hiánya is lehet.

A szakemberek nem kevesebb, mint 12 ezer 600 depresszióban szenvedő beteg esetét vizsgálták. Azt próbálták kideríteni, hogy létezik-e valamilyen összefüggés a D-vitamin és a tünetek között, amelyeket mutattak.

A tudósok végül arra a következtetésre jutottak, hogy a vérben lévő D-vitamin szintje kapcsolatban áll a betegséggel. Azok a személyek ugyanis, akiknek a vérében több D-vitamint találtak, hajlamosabbak voltak a betegség leküzdésére, mint azon társaik, akik D-vitaminhiányban is szenvednek. Ugyanakkor, az alacsony D-vitaminszintet a súlyosabb depresszióval és a betegség tartósságával asszociálták.

A felmérés eredményei talán segítenek majd az orvosoknak abban, hogy új és sokkal hatékonyabb gyógymódokat találjanak ezen borzasztó betegség gyógyítására – reménykednek a kutatók.

„A következtetések alapján kijelenthetjük, fontos a D-vitamin szintjének a rendszeres megfigyelése a depresszióval küzdő betegek esetében. Mi több, azt is ajánljuk, hogy a D-vitaminhiányos, de nem depressziós személyeket is vegyék figyelembe, az ő esetükben ugyanis bármikor előléphet a probléma” – nyilatkozta Sherwood Brown, a Dallas-i University of Texas Southwestern Medical Center pszichiátria-professzora.

Mindezek ellenére, a kutatás eredményei nem tekinthetők szentírásnak. Egyelőre még homály fedi azt, hogy a vitaminhiány miatt alakul-e ki a pszichés megbetegedés, vagy az elmezavar miatt csökken a beteg vérében a D-vitamin. Ugyanakkor a tudósok arról sem győződtek még meg, hogy az esetleges D-vitamin utánpótlás megoldhatja-e a problémát, vagy sem…

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.