HolotropikumA boldog emberek nem kapnak szívrohamot

A boldog emberek nem kapnak szívrohamot

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az amerikai John Hopkins kórház kutatói úgy vélik a pozitív személyek kevésbé esélyesek a szívet érintő megbetegedésekre. A vidám embereket lényegesen kisebb valószínűséggel éri koszorúér-esemény vagy hirtelen szívhalál.

boldogsag

Korábbi kutatások már bebizonyították, hogy a depressziós, szorongó egyének nagyobb valószínűséggel kapnak szívrohamot és halnak meg, mint azok, akik naposabbnak látják az életet. Azonban a J. Hopkins kutatói állítják, hogy az általános értelemben vett jólét – vidámság, energikusság, az élettel való elégedettség – valóban csökkenti a szívroham esélyét.

Íme 10 dolog, ami közös a boldogtalan emberekben.

A kutatás alapján készült jelentés az American Journal of Cardiology legfrissebb számában olvasható.

„Ha vidám természetű ember vagy és a dolgok jó oldalát nézed, akkor védve vagy a kardiális eseményekkel szemben” – állítja Lisa R. Yanek, a kutatócsoport vezetője.

„A boldogabb vérmérsékletnek tényleges hatása van a betegségekre, következménye pedig az egészségesebb élet.”

Yanek szerint a vidám temperamentum egy veleszületett tényező, amin nehezen lehet változtatni. Egyesek szerint a jellem nem elég, hogy kijelenthessük, a boldog emberek nem kapnak szívrohamot. A kutató erre azt válaszolta: „valóban több rizikófaktorról kell beszéljünk, de azt kijelenthetjük a súlyos betegségek kisebb arányban fordulnak elő a boldog embereknél.”

A folyamat lényege – állítása szerint – még ismeretlen, azonban ez lehet a kulcs, amivel betekintést nyerhetünk az elme és a test kölcsönhatásába.

A John Hopkins 25 éves anyagából vizsgálták azokat a betegeket, akiknek a családi kórelőzményben volt valamilyen koronária-esemény , ezen belül pedig azokat, akiknek 60 év alatt volt a történésük és 25 éve követik állapotukat. Kérdőívek segítségével megállapították a betegek vérmérsékletét, hogy milyenek voltak a szívbetegség kezdete előtt, boldogak-e vagy sem.

Azt találták, hogy a boldog emberek esetében sokkal kevesebb volt a komoly, komplikációkkal járó kórkép. A vidám jellemen kívül rizikófaktorokat is néztek: a kort, dohányzást, cukorbetegséget, magas koleszterin szintet és magas vérnyomást.

Az eredmények mindezek tükrében is egyértelmű volt: azok a betegek, akik boldogok, vidámak és a dolgok derűs oldalát nézik, sokkal kevésbé szenvednek a szívet érintő súlyos következményektől.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek