KuriózumA bántalmazás 6 apró formája, amit mindenkinek fel kell ismernie, mielőtt túl...

A bántalmazás 6 apró formája, amit mindenkinek fel kell ismernie, mielőtt túl késő lenne

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A bántalmazásnak különböző típusai vannak, és nem mindegyiket könnyű észrevenni. Nem feltétlenül vannak fizikai nyomai, egyszerűen azt jelenti, hogy erőtlennek és tehetetlennek érezzük magunkat, miközben valaki más irányítja az életünket.

A bántalmazás 6 apró formája, amit mindenkinek fel kell ismernie, mielőtt túl késő lenne!

1. Szóbeli bántalmazás: A nyelv hatalma

A bántalmazó ebben az esetben a szavak erejével töri meg az áldozata önbecsülését azzal, hogy folyamatosan megalázza, lealacsonyítja, és elnyomja őt, akár a saját szavait is felhasználva ellene, teljesen kiforgatva azokat, de nem ritkák a leértékelő, negatív megjegyzések, sértések sem.

2. Pszichológiai bántalmazás: A hatalommal való visszaélés

A pszichológiai bántalmazás áldozata folyamatos mentális ostrom alatt áll. A fenyegetések és a büntetés a bántalmazó következetes irányítási eszközei. A szeretet megvonása szintén gyakori módszer. A bántalmazó mindig azt érezteti, hogy igaza van.

Az áldozat soha nem érezheti magát biztonságban a kapcsolatban; állandóan bizonytalannak és sebezhetőnek érzi magát. A bántalmazó általában kihasználja ezeket a sebezhetőségeket, hogy elszigetelje az áldozatot, aki végül már a saját értékében és épelméjűségében is kételkedni kezd.

3. Érzelmi bántalmazás: Hatalmi játékok

Az érzelmi bántalmazást az áldozat gyakran nehezen tudja pontosan meghatározni. A bántalmazó dominanciája burkoltan érvényesül. Az érzelmi bántalmazás az áldozat önbecsülésének zuhanását okozza, lassan lerombolja az áldozat függetlenségét és önbizalmát. Gyakran közvetett és passzív-agresszív.

Az áldozat meglátásainak, vágyainak és szükségleteinek érvényességét megkérdőjelezik, lekicsinylik és aláássák, döntéseit folyamatosan felülbírálják és irányítják. Az áldozat azzal a demoralizáló gondolattal él, hogy semmi nem elég jó, amit csinál.

4. Anyagi bántalmazás: A pénz hatalom

A bántalmazások más típusaihoz gyakran társul az anyagi erőfölény és a pénzügyi ellenőrzés. Az anyagi bántalmazás áldozatai néha nem dolgozhatnak – ha mégis, akkor nem engedik, hogy rendelkezzenek a keresetükkel. Más esetekben a bántalmazó az, aki nem hajlandó dolgozni, és igényt tart az áldozat jövedelmére.

A bántalmazók a bankszámlákat, a pénzügyi információkat, a befektetéseket – még a bevásárlást vagy a háztartási kiadásokat is – szigorúan ellenőrzik, és az áldozatot általában nem tájékoztatják semmilyen konkrétumról ezekkel kapcsolatban. Az áldozat a bántalmazó engedélye nélkül általában nem tud pénzhez jutni.

5. Kiber bántalmazás: A technológia hatalma

Az internet ereje révén a bántalmazó megalázhatja, kigúnyolhatja, és manipulálhatja az áldozatot. A bántalmazó a gyanakvás, a féltékenység és a birtoklási vágy kontrolláló keverékét használhatja – folyamatosan hívogatja az áldozatot, üzeneteket küld neki, kamerákkal, GPS-követő programokkal ellenőrzi a hollétét.

6. Szexuális bántalmazás: Az áldozat megfosztása a saját erejétől

A bántalmazó konkrét bántalmazással, manipulációval vagy a reproduktív jogok megvonásával uralkodhat az áldozaton, miközben vagy megköveteli a beleegyezését, vagy teljesen figyelmen kívül hagyja azt. A bántalmazó megpróbálhatja irányítani az áldozatot azáltal, hogy megköveteli tőle, hogy elérhető legyen a számára. Az ilyen bántalmazás kárai, különösen gyerekkorban, pusztítóak és megalázóak, és gyakran szégyenérzettel tárulnak.

A bántalmazás sokféle lehet, néha nyilvánvaló, máskor azonban rejtett és szinte észrevehetetlen. Sokan vonakodnak attól, hogy saját traumatikus tapasztalataikat valódi bántalmazásnak nevezzék, mivel gyakran a szeretet, a ragaszkodás és a testi öröm zavaros érzései keverednek azokhoz.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek