A 103 éves bulgáriai koldus ezreket koldul az utcákon, de mindezt nem magáért tette.

A 103 éves koldus minden nap pénzért koldult az utcán, de mindezt különös célért tette

Amint láthatjuk, a megtépázott fehér szakállával és rongyos ruhájával Dobri Dobrev teljesen úgy fest, mint egy egyszerű koldus, olyan hajléktalan embernek tűnik, mint az összes többi, akik a jelentősebb városokban feltűnnek és a megélhetésükért koldulnak.

De amiről senki sem tudott az utóbbi pár évig az az, hogy Dobri – aki júliusban tölti a 103. életévét – megvonja magától még a legalapvetőbb kényelmi cikkeket is, mert nem hisz az anyagelvűségben. A koldulásból összeszedett pénzt pedig mindig a rászorulók javára fordítja.

Igen jól hallották, az utolsó fillérig!

Mivel elég kicsik a szentként is emlegetett Dobri bácsi igényei, így gond nélkül meg tud élni a háborús nyugdíjából, ami kb. 90 eurót jelent havonta. Az utcáról összegyűjtögetett pénzösszeget árvák, templomok, kolostorok részére ajánlja fel, beleértve ebbe azt a 15 ezer eurós adományt is, amit a legnagyobb Sofia-i katedrálisnak adományozott.

A 103 éves koldus minden nap pénzért koldult az utcán, de mindezt különös célért tette

Most a Szent Cyril egyház szárnyai alatt él szülővárosában, Bailovo-ban. Dorbi bácsi sokáig gyalog tette meg a majdnem 25 km-es távot otthona és Sofia között, de mostanra már a tömegközlekedés segítségére támaszkodik.

Hallását már a II. Világháború alatt elvesztette egy bombatámadás során, ahol katonaként szolgált. 1940-ben megházasodott és négy gyermeke született – amelyből kettőt már elvesztett, egy a mai napig gondját viseli édesapjának – olvasható azon a weboldalon, amit kifejezetten érte és munkásságáért hoztak létre.

A Porkov Alapítvány, ami egy bulgáriai non-profit szervezet, 2000-ben egy filmet is kiadott a bácsiról, ennek kapcsán Dobre így nyilatkozott: „Egyedül a jóság helyes és igaz. Minden a jóságban rejlik. Nem szabad hazudnunk, csalnunk, sem házasságot törnünk. Szeretnünk kell egymást, mint ahogyan Isten is szeret bennünket.”

A 103 éves koldus minden nap pénzért koldult az utcán, de mindezt különös célért tette

Oszd meg ennek a bámulatos embernek a történetét, hogy az önzetlenség üzenete másokhoz is eljusson.

Save

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.