Kuriózum96%-os pontossággal teljesített a teszteken a „gondolatolvasó” robot egy megdöbbentő új kutatásban

96%-os pontossággal teljesített a teszteken a „gondolatolvasó” robot egy megdöbbentő új kutatásban

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ezzel az áttöréssel a sci-fi közelebb került a valósághoz, miután kiderült, hogy egy „gondolatolvasó” robot sikeresen értelmezte az emberi agyhullámokat, és azoknak megfelelően emelt fel és tett le különböző tárgyakat.

Kínában nemrég bemutattak egy futurisztikus „gondolatolvasó” robotot, ami a tudósok szerint 96%-os pontossággal képes olvasni az emberi agyhullámokat.

A vadonatúj technológiát tesztelő tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy az önkéntesek mindenféle szóbeli utasítás vagy fizikai gesztus nélkül képesek voltak irányítani a robotot.

A technológia lényege, hogy a felhasználó egy fejfedőt visel, ami agyhullám detektorként működik, és jelzéseket továbbít a szintén felcsatolható karérzékelőknek egy bizonyos tárgy felemelésére, vagy letételére.

A kutatók örömmel jelentették be, hogy a robot „szinte azonnal” képes követni a felhasználó által csupán gondolatban megfogalmazott parancsokat, és ezáltal hatalmas technológiai áttörést jelenthet.

A felhasználó agyhullámait és izomtevékenységét vizsgáló eszközt a kínai Three Gorges University Intelligens Gyártási Innovációs Technológiai Központjának kutatói fejlesztették ki.

A kutatást vezető tudós, Dong Yuanfa szerint az ilyen együttműködő robotok, vagy más néven „cobotok” potenciálisan növelhetik a gyárak termelését.

Dong elmondása szerint a csapata által tervezett robottal több száz órán át gyakorlatoztak az önkéntesek, akik gyári munkások voltak, és az új technológia segítségével a futószalagon állítottak össze termékeket.

A fejfedők állítólag az esetek 70%-ában követték a munkások parancsait, de az önkénteseknek erősen kellett koncentrálniuk, hogy a robot valóban értelmezni tudja az agyhullámaikat. Sok önkéntes figyelme azonban túlságosan elkalandozott ahhoz, hogy hatékonyan irányítani tudja a robotot.

A tanulmányból az is kiderül, hogy további tesztekre lenne szükség annak megállapításához, hogy a technológia valóban használható-e gyárakban, mivel az eddigi teszteket laboratóriumban végezték.

A kínai kormány a közelmúltban beszélt arról, hogy 2025-re a robotikai innováció globális központjává szeretnének válni.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek