Néhány helytelen szokás, mellyel nap, mint nap rosszat teszünk az immunrendszerünknek!

9 rossz szokás, ami nap, mint nap legyengíti az immunrendszered

Az immunrendszer az egyik legfontosabb védekező mechanizmus, mellyel szervezetünk rendelkezik. Tulajdonképpen teljes mértékben ettől függ egészségi állapotunk. Egy erős immunrendszer megvéd bennünket a megfázástól, a visszatérő fertőzésektől, a krónikus fáradtságtól, valamint sebeink is hamarabb gyógyulnak ebben az esetben.

A megfelelő táplálkozási mód és a rendszeres testmozgás nagyban befolyásolhatja immunrendszerünk helyes működését. Azonban naponta teszünk olyan dolgokat, melyekkel, bár nem vagyunk tudatában, sokat árthatunk önmagunknak.

Nézzük tehát, melyek azok a helytelen szokások, melyekkel nap, mint nap rosszat teszünk az immunrendszerünknek!

1. Ne legyünk éjszakai baglyok!

Ha éjszaka dolgozunk, vagy sokat tévézünk, minden bizonnyal gyengül immunrendszerünk. Egy, a „Sleep” magazinban megjelent 2007-es kutatás eredménye rávilágított, hogy 11 ikerpár különböző alvási szokásait tekintve, azok a személyek rendelkeztek jobb immunrendszerrel, akik napi 7-8 órát szántak alvásra, ellentétben virrasztó testvéreikkel.

2. Ne hanyagoljuk el a személyes higiéniánkat!

A jó immunrendszer kiváló higiéniát is feltételez, ellenkező esetben fertőzések leselkedhetnek ránk. Ezért nagyon fontos a szájhigiénia szabályainak betartása, a rendszeres kézmosás, körömápolás, zuhanyozás, a tiszta ruha viselése.

3. Fokozottan figyeljünk a higiéniára, amikor nyilvános helyek tárgyait használjuk!

Mellőzzük ezen tárgyak érintését, amennyiben lehet, vagy ha nem, mindig mossunk kezet utána. Vigyünk magunkkal vizet, írószert és olyan személyes dolgokat, melyekre esetleg szükségünk lehet.

4. Ne vigyük túlzásba a cukor fogyasztását!

A cukor csökkenti a fehér vérsejtek baktériumölő képességét. Ha mégis valami édesre vágyunk, fogyasszunk inkább gyümölcsöt, melyek természetes cukrot tartalmaznak.

5. Fogyasszunk kellő mennyiségű folyadékot!

Testünk legnagyobb része víz, ezért az utánpótlás akkor történik meg, ha naponta legalább 8-10 pohár vizet fogyasztunk.

6. Hagyjunk fel az alkohol napi szinten történő fogyasztásával!

Az alkohol károsítja a sejteket vagy megöli a fertőzött sejtek elpusztításához szükséges antitesteket, és akadályozza a fehér- és vörös vérsejtek szaporodását.

7. Vigyázzunk, ne váljunk passzív dohányosokká, bizonyos, egészségünket semmibe vevő személyek társaságában!

8. Mellőzzük a gyorséttermi ételeket!

Ezen ételek magas kalória tartalommal rendelkeznek, viszont tápértékük nagyon kevés, ami nem tesz jót az immunrendszerünknek.

9. Mindig védekezzünk a napsugárzás ellen!

Még télen vagy akár esős napokon is érhet bennünket káros napsugárzás, ezért használjunk minél nagyobb faktorszámú krémet.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.