Holotropikum9 napi szokás, ami növelheti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát

9 napi szokás, ami növelheti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A legújabb tanulmányok azt bizonyítják, hogy bizonyos napi szokások növelik a neurológiai betegség kialakulásának kockázatát. A kockázati tényezők közé tartozhatnak a fejet hirtelen sokként ért rázkódások, az étrend, a fizikai aktivitás hiánya, vagy a túlsúly.

Ezért aztán érdemes lenne bizonyos napi szokásokat korrigálni a betegség előfordulásának csökkentése érdekében. A túl sok alkohol vagy kávé növelheti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor ne nézzünk túl sok tévéműsort, vigyázzunk a fogainkra és aludjunk eleget!

1. Ne legyünk pesszimisták

Úgy érezzük, hogy kissé elárasztanak a sötét gondolatok? Vigyázat: egy nemrégiben készült tanulmány szerint a visszatérő negatív gondolatok felgyorsíthatják a kognitív hanyatlást és növelhetik az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.

2. Túlságosan ülő életmódot folytatunk

A test és a lélek különösen mozgás közben működik nagyon jól. A napi gyaloglás elengedhetetlen az életkorral összefüggő kognitív hanyatlás lelassításához. A legjobb, ha csoportosan sétálunk és beszélgetünk. Gyaloglás közben edzhetjük a memóriánkat is!

3. Túl sok tv műsort nézünk

Becslések szerint a napi 2–4 óra eltöltése a tévé előtt befolyásolhatja az agyat. És mindez 54%-kal növeli az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.

4. Nem kezeltetjük a horkolást

Az alvási apnoe növeli az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. Ez annak köszönhető, hogy béta-amiloid plakkok keletkeznek, amelyek rendszeres apnoe esetén nagyobbak. A béta-amiloid fehérje az Alzheimer-kór egyik markere.

5. Túl sok alkoholt fogyasztunk

Az alkohol túlzott fogyasztása megduplázza a demencia kockázatát. Az Alzheimer-kórral kapcsolatban becslések szerint a férfiak esetében napi 6 (vagy több), a nőknél pedig napi 4 (vagy több) pohár ital fogyasztása megduplázza a betegség kialakulásának kockázatát.

6. Túl sok kávét iszunk

A demencia ellen sok esetben a kávét ajánlják. De ha a páciens a kognitív hanyatlás tüneteit mutatja, a kutatók szerint a kávé ellenkező, azaz kóros hatást fejt ki – jegyzi meg Top Sante. Bár potenciálisan a kávé jót tesz a memóriának, kivételes esetekben súlyosbíthatja az Alzheimer-kórban szenvedő betegek neuro-pszichiátriai tüneteit.

7. Nem alszunk eleget

Az alvás létfontosságú! Ha hiányzik az alvás, különösen egy álmatlan éjszaka után, agyunk több amiloid plakkot termel, amely az Alzheimer-kór egyik biomarkere. Ha nem alszunk, az idegsejtek meghalnak, és ez hozzájárul a betegségben szerepet játszó fehérje termeléséhez.

8. Nem vigyázunk kellőképpen a fogainkra

Hihetetlennek tűnhet, de való! A rendszeres fog- és ínyápolás elengedhetetlen az Alzheimer-kór megelőzésében. Az ínyünket megtámadó baktériumok vándorolhatnak a szervezetben, és a gyanú szerint fokozzák az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.

9. Túl sok zsírt fogyasztunk

A túl zsíros étrend lelassítja a neurogenezist, azaz az új idegsejtek születését és növekedését, és így növeli az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek