Kuriózum9 meglepő tény az emberi testről, amit biztosan nem tudtál!

9 meglepő tény az emberi testről, amit biztosan nem tudtál!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az emberi test egy igazi remekmű, de hajlamosak vagyunk csak a problémákat észrevenni, hogy itt fáj, meg ott fáj, pedig a legtöbb esetben a kialakuló betegségekért saját magunkat, az életformánkat okolhatjuk.

Most figyeljünk oda a szervezetünk csodáira, így következzen 9 meglepő tény!

1. Plusz nyaki borda

Félezer emberből átlagosan egy ember plusz nyaki bordával születik. Ezen rendellenesség nem okoz különösebb egészségügyi kockázatot, de ritka esetben, a helytelen nyaktartás miatt nyomás alakulhat ki, amely zsibbadást, egyéb kellemetlenséget okozhat.

2. A csuklást a halaktól örököltük

Legalábbis ezt állítja egy kanadai-francia-japán kutatócsoport. A szakértők úgy gondolják, hogy a csuklás egy 350 millió évvel ezelőtti ősünktől származik, akik még remekül tudtak úszni és lélegezni a víz alatt, de már megkezdődött náluk a szárazföldi légzőszervek kialakulása, és ennek a maradványa a csuklás, ami a levegővételhez kapcsolódik.

3. A szívrohamok leggyakrabban hétfőn történnek

A férfiakat érintő szívrohamok 20 százaléka, a nők esetében 15 százaléka történik hétfőként, állapították meg svéd szakértők, akik 156 ezer, szívrohamon átesett személyt kérdeztek meg. A hétfői szívrohamok a stresszel lehetnek összefüggésben, hiszen a legtöbb ember a hétfői munkakezdés miatt válik feszültté, stresszessé.

4. A vakbél a növényevő életmódunk maradványa

Legalábbis Charles Darwin elmélete szerint, de egy új kutatás szerint a vakbél hasznos szervünk, ugyanis itt több jótékony bélbaktérium tud megtelepedni, így ezáltal jobban tud működni a szervezetünk, ritkábban alakul ki például hasmenés.

5. Az emberi szem 140 megapixeles felbontásra képes

A legtöbb, mai okostelefonba 13 megapixeles kamerát szerelnek, nos ennél az emberi szem 10-szer nagyobb teljesítményre képes, ezért jelenleg az emberi szem az egyik legintelligensebb kamerának számít.

6. A jobb tüdő rövidebb, de tágulékonyabb a balnál

Ez azért van, mert a jobb tüdő nekifeszül a májnak, ami nem engedi meg, hogy annyira lenyúljon, mint a bal tüdő, viszont így a természet azzal kompenzálta a jobb tüdőt, hogy tágulékonyabbra fejlesztette.

7. Az emberi DNS hasonlóságot mutat a csigák, vagy a banán DNS-ével

Az emberi DNS-lánc 98 százalékban megegyezik a csimpánz DNS-ével, de 70 százalékos rokonság mutatható ki egy éti csigával, és 50 százalék hasonlóság van köztünk és egy banán között. Ez is azt mutatja, hogy több százmillió évvel ezelőtt egy közös őse volt a banánnak, a csigának és az embernek.

8. A kéz ujjain gyorsabban nő a köröm, mint a lábujjakon

Ezt biztosan te is észrevetted, ezért is kell gyakrabban vágni a kézujjakon növekvő körmöket, mint a lábujjakon lévőket. Ennek az az oka, hogy a kezeken lévő körmöket több napsütés éri.

9. A magas IQ-val rendelkezőknek gyakrabban vannak fura álmaik

A Rochester Egyetem kutatói állapították meg, hogy a magasabb IQ-val rendelkező embereknek jobbak a vizuális képességeik, ami az álomképekben is megmutatkozik. Ezért ezek az emberek gyakrabban álmodnak fura, elvont dolgokat.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek