Kuriózum9 jele annak, hogy túl kedves vagy másokkal, és ezért kihasználnak!

9 jele annak, hogy túl kedves vagy másokkal, és ezért kihasználnak!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Van egy finom határvonal a kedvesség és a túlzásba vitt kedvesség között, és, ha ezt túlléped, akkor lehetséges, hogy észre sem veszed, de kihasználnak mások. Ha túl kedves vagy, kihasználhatnak a jó természeted miatt.

Az alábbi jelek pont erre utalnak, ezért légy óvatos!

1. Mindig te vagy az, aki ad!

Kedves vagy, és mindent megteszel másokért, de sajnos sokszor ez csak egyirányú cselekedet. Ha úgy tűnik, soha nem viszonozzák, ez annak a jele lehet, hogy túl “kedves” vagy. Egy kapcsolat az adok-kapokról, az egyensúly fenntartásáról szól. Ha mindig csak adsz, akkor itt az ideje, hogy újraértékeld a dolgokat!

2. Mindig te vagy az, aki bocsánatot kér

Soha ne használd a bocsánatkérést kompromisszumként, főleg olyan dolgokért, amelyekért nem is voltál felelős, csak azért, hogy béke legyen.

Ha valami rosszat tettél, és bocsánatot kérsz, az az empátia és a tisztelet jele, de ne legyen a “sajnálom” minden helyzetre a válaszod! Az állandó bocsánatkérés az önbecsülés és az önbizalomhiány jele. Néha ki kell állnod magadért, nem mindig a bocsánatkérés a legjobb megoldás.

3. Mindenre “igen”-t mondasz

Ha állandóan mindenre igent mondasz, akkor is, ha nem ahhoz lenne kedved, azt jelenti, hogy félsz vállalni a véleményed. Jó dolog segíteni másokon, de nem a saját lelki békéd és jóléted árán. Ha nem tudsz “nem”-et mondani, gyakorold a határaid meghúzását. A te időd és energiád ugyanolyan értékes, mint mindenki másé. Nem kell éjjel-nappal elérhető legyél, csak azért, hogy mások jó embernek tartsanak.

4. Felelősnek érzed magad mások boldogságáért

Nem érezheted mindig úgy, hogy a te felelősséged, hogy mások boldogok legyenek. Ha azon kapod magad, hogy megpróbálsz mindent megjavítani mindenki helyett, folyamatosan aggódsz az érzései miatt, vagy megváltoztatod a viselkedésed, hogy mások elégedettek legyenek, akkor átléphetsz a túlságosan “kedves” tartományba. Mindenki a saját boldogságáért felelős.

5. A te boldogságod másodlagos

Minden kapcsolat kétirányú, a te boldogságod is ugyanolyan fontos, mint másoké. Az önbizalomhiány következtében a saját boldogságodat könnyen csak a második helyre teszed. Egyensúly csak akkor van, ha mindkét fél egyenlő mértékben ad és kap.

Az emberek úgy bánnak veled, ahogy te bánsz magaddal, tehát ahhoz, hogy mások jól bánjanak veled, és egészséges kapcsolatod legyen, először dolgoznod kell az önértékeléseden, és a saját boldogságodat kell előtérbe helyezned. A kedvesség nem egyenlő az önfeláldozással.

6. Értéktelennek érzed magad

Mindent megteszel másokért, és mégsem értékelnek eléggé. Készpénznek veszik az erőfeszítéseidet, pedig egyáltalán nem magától értetődő, hogy te mindent meg kellene tegyél másokért. Úgy érzed, soha nem vagy elég jó. De ne feledd, hogy a te értékedet nem az határozza meg, hogy mit teszel másokért. Megérdemled, hogy ugyanúgy megbecsüljenek és értékeljenek, mint bárki mást.

7. Küzdesz a konfrontációval

A túlságosan kedves emberek körében gyakori a konfrontáció kerülése. Sokkal könnyebb megegyezni a béke érdekében, mint hangot adni a véleményednek és megkockáztatni a vitát. Ez azonban neheztelés érzéséhez és frusztrációhoz vezethet. Az egészséges konfrontáció az élet része, és rendben van, ha kifejezed az érzéseidet és nézeteltéréseidet. Ez nem jelenti azt, hogy durva vagy barátságtalan vagy, azt jelenti, hogy kiállsz magadért.

8. Bűntudatod van, amiért időt szakítottál magadra

Ha időt szakítasz magadra, nem önző dolog, szükséges a lelki és testi egészségedhez. Mindig az öngondoskodást kell előtérbe helyezni, hiszen üres pohárból nem lehet tölteni, csak ha kiteljesedtél, akkor tudsz másoknak adni.

9. Nehezen állítasz fel határokat

Fontos mások határainak tiszteletben tartása, ez minden egészséges kapcsolat alapvető része. Ha azon kapod magad, hogy a véleményedet és érzéseidet gyakran figyelmen kívül hagyják vagy érvénytelenítik, akkor is érdemes megszólalnod, és itt az ideje, hogy átgondold a kapcsolatot. Amikor elkezdesz azzal a szeretettel és tisztelettel bánni magaddal, amit megérdemelsz, akkor felállítod a mércét, hogy mások hogyan bánjanak veled.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek