Holotropikum8 érv, hogy ezentúl a sárgarépa levelét is megedd!

8 érv, hogy ezentúl a sárgarépa levelét is megedd!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Mikor a sárgarépára gondolunk, szinte mindenkinek a szép narancssárga szín jut eszébe, az édeskés ízű gyökér, amelyet nagy előszeretettel rágcsálnak a nyulak is. A magyar gasztronómiában a sárgarépa alapzöldségnek számít, számtalan ételben használjuk fel, de szinte kizárólag csak a gyökér részét, pedig rengeteg olyan tápanyag van a levelében, amelyet érdemes egészségünk megőrzéséért felhasználnunk.

sargarepa-level

1. A leveleknek fertőtlenítő hatásuk van

Igen, a sárgarépa különleges zöld levele antiszeptikus hatású, segít a sebek fertőtlenítésében, de szájvizet is készíthetünk, hiszen a levelekben olyan hatóanyagok vannak, amelyek elősegítik a száj higiéniáját, megszüntetik a kellemetlen leheletet, a fogínygyulladást, és fekélyek kialakulása is megelőzhető.

2. Klorofillban gazdag

Csak nézzünk rá egy levélre, láthatjuk, hogy milyen sötétzöld színű, ez egyértelműen bizonyítja, hogy rengeteg benne a klorofill. Ez az anyag a növény számára olyan, mint nekünk a vér, az a különbség, hogy vért vasmolekulák alkotják, a klorofillt pedig magnézium molekulák. Éppen ezért a klorofill hatásosan tisztítja a vért, fokozza a vörös vértestek képződését, és a nyirokrendszerre is jótékony hatással van.

3. Megakadályozza a rákos sejtek növekedését

Pedanius Dioscoride görög orvos több mint 600 különböző gyógynövényt tanulmányozott életében, és úgy véli, a görögök azért fogyasztják el a sárgarépa levelét, mert így akadályozzák meg, hogy a daganatos sejtek elburjánzódjanak a szervezetben.

4. Több benne a vitamin és az ásványi anyag, mint a gyökérben

Az igazság az, hogy a levelekben sokkal több a vitamin és az ásványi anyag, mint a magában a répa gyökerében, a tápértéke is magasabb. Sok benne a kálium, a magnézium, a kalcium, a K- és a C-vitamin. Ez utóbbi két vitaminból hatszor több található meg a levelekben, mint a zöldség gyökerében.

5. Stimulálja az agyalapi mirigyet

A sárgarépa leveleiben nagyon sok porfirin tartalmú fehérje található meg, ez pedig azoknak jó, akiknek a libidójuk nem igazán magas, így a porfirin hatására beindul a szexuális hormon termelődése.

6. Jót tesz a veséknek

A sárgarépa levelét, ha megkóstoljuk, keserű ízt fogunk érezni. Ez annak a jele, hogy a növény vízhajtó hatással rendelkezik, így ez nagyszerűen alkalmas a vesék méregtelenítésére. Segít megelőzni a kövek kialakulását, de ha már létrejött a vesekő, akkor annak feloldása érdekében is nem árt a répa levelét fogyasztani.

7. Használjuk migrén és fejfájás ellen

Legtöbbször a gyakori fejfájás, vagy migrén hátterében vitaminhiány áll. Ezért a sárgarépa levele nagyszerűen alkalmas a vitaminok pótlására, fogyasszunk melléje zellert, uborkát, és nagy eséllyel megszűnnek a kellemetlen panaszok.

8. Segít az emésztésben

A répa levelei rostokban is gazdagok, ez pedig az emésztési folyamatokat könnyíti meg. Hatásosabban tudnak a bélrendszerben felszívódni a tápanyagok, úgy, hogy az egész szervezet megtisztul a fölösleges salakanyagoktól.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek