Holotropikum7 tévhit a teherbeesésről

7 tévhit a teherbeesésről

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ha a teherbeesést tervezed, akkor biztosan elgondolkodtál már dolgokon, előre megfontolsz minden lépést, és számításokat végzel. Vagy mégsem? Nem mindenki számol előre!

Vannak olyan párok, akik a babaprojektet a természetre bízzák, hogy az végezze a dolgát és alakítsa a helyzetet. Mások pedig naptárat, hőmérőt szereznek be, peteérési tesztet végeznek, és még a közösülést is beütemezik a legtermékenyebb napokra, mégsem esnek teherbe.

Rengeteg olyan tévhit kering a termékenységről és a teherbeesésről, hogy nem is csoda, ha a magzat egyre nehezebben fogan meg. Sokan veszik biztosra azt, amit a szomszédtól, nagymamától, édesanyától hallanak, és nem tájékozódnak megfelelően, hiteles forrásokból. Így a folyamatos kudarc egyre lehangolóbb lehet…

Fotó: Damien Cansse
Fotó: Damien Cansse

Íme 7 tévhit ezzel kapcsolatban:

1. tévhit: Ahhoz, hogy teherbe ess, a menstruációs ciklusod 14. napján kell szeretkezned

Biztosan hallottad, hogy a legtöbb nő peteérése a ciklus 14. napjára tehető. Azonban ez nem szentírás, sőt, változó. Amennyiben tökéletesen rendszeres, 28 napból álló menstruációs ciklus a tiéd, és annak luteális fázisa (azaz a ciklus második fele) pontosan 14 napos, akkor esélyed van arra, hogy a peteérésed épp a 14. napon történjen. Egyébként havonta más és más napra fog esni ez az időszak.

2. tévhit: A peteérést követően 24–72 órán át szeretkezni kell

Több nőnek is gondot okoz meghatározni, mikor is kell közösülni a peteérést követően, ha babát szeretne. Valóban, a peteérés és a szex időben közel kell álljon egymáshoz, de sokan azzal rontják el a dolgot, hogy vagy akkor szeretkeznek, amikor úgy gondolják, peteérés van, vagy utána. Ebben a stratégiában két hiba is van: az egyik az, hogy az érést követően a petesejt 12–24 óráig életképes. Vagyis, ha nem szexelsz előtte, 12 órát veszítesz legalább a sejt élettartamából. A spermiumok 5 napig is képesek élni, ezért tanácsos mindenképp peteérés előtt szeretkezni. A második probléma pedig az, hogy a legtöbb nő nem is tudja, mikor van peteérése! Így a szexet is tévesen jegyzi elő. A szakértők erre azt tanácsolják, hetente legalább 3 alkalommal közösüljenek azok a párok, akik gyereket akarnak, így előbb-utóbb összejön a projekt.

3. tévhit: Akkor vagy a legtermékenyebb, amikor a testhőd megemelkedik

Tájékozódásképpen jó, ha követed a hüvelyen keresztül mért testhőmérsékleti ingadozásokat. Azonban nem ez a legpontosabb meghatározója a peteérésnek. Amikor ugyanis már azt veszed észre, hogy emelkedett a hőmérséklet, a peteérés már bekövetkezett. Ez a módszer inkább arra jó, hogy megbizonyosodj, igenis megvan nálad ez a folyamat. Számtalanszor azonban külső faktorok miatt kimaradhat a peteérés, ekkor vagy fordulj orvoshoz, vagy próbáld meg kiszűrni az életedből a stresszt.

4. tévhit: A meddőség kezelése óriási összegbe kerül, amit nem tud bárki megengedni magának

Számtalan pár véli azt magáról, tévesen, hogy meddő. Aztán sokan be is beszélik maguknak, hogy problémájuk van, de nem fordulnak orvoshoz, mivel biztosan nincsen arra megoldás, és ha van, akkor méregdrága. Ez a tévhit több pár életét is megkeseríti, holott a gond lehet, hogy könnyen megoldható. Amennyiben több mint egy éve próbálkoztok, de sikertelenül, illetve ha rendszertelen a menstruációd, menj orvoshoz! Ő segít majd neked teherbe esni, és nem horribilis összegért! Nem mindenkinem a lombik a probléma megoldása.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr/Frank De Kleine

5. tévhit: Az orvos nem segít, ha legalább egy évig nem próbálkozol teherbe esni

Ez nem igaz, holott sokan kínlódnak inkább egy teljes évig, és csak azután kérnek orvosi segítséget. Tény, hogy az orvosok nem írnak fel komolyabb hormonkezelést, míg el nem telik egy év, és a baba még nincs úton. Azonban jó, ha szóba állsz egy szakemberrel, miután hozzáláttok a babaprojekt kivitelezéséhez. Lehet vannak aprócska gondok, amiket egyszerűen meg lehet oldani, továbbá hasznos tanácsokat is kapsz, hogy miként alakíts az életstílusodon ahhoz, hogy növeld a termékenységed.

6. tévhit: Annyiszor szeretkezz, ahányszor csak tudsz azon a napon, amelyre a peteérésed esik

Nem árt ez senkinek, ha a teszt segítségével előre megállapítottad, hogy mikor van peteérésed. És annyit szeretkezhetsz, amennyit akarsz, azonban a közösülések száma még nem fog a segítségedre lenni. Egy nő menstruációs ciklusában 20–30%-os esély van arra, hogy terhes lehet. A partnerek hibája pedig az, hogy kizárólag azokra a napokra sűrítik be a vágyat, amikorra a peteérést jósolják. És mi van, ha nem pont akkor történik ez meg? A legtöbb nőnél spontán peteérés létezik, amely bármikor végbemehet a ciklus ideje alatt. Így tehát, a rendszeres nemi élet (hetente legalább 3 alkalom) az orvoslója a teherbe esés problémájának.

7. tévhit: Általában a nőkkel van gond. A férfiaknak ritkán van meddőségi problémájuk

Mivel a nők azok, akik lelkiismeretesebben eljárnak orvoshoz, és rendszeresebben megvizsgáltatják magukat (így persze több példa is akad arra, hogy több esetben nemzőképtelenek), kialakult a legenda, hogy a terméketlenségért inkább a nő „okolható”, nem pedig a férfi. Ezért van az is, hogy a nő eljár szakemberhez, kivizsgáltatja és kezelteti magát, csakhogy javítson egészségén, míg a férfi füle botját sem mozdítja. Statisztikailag azonban, az esetek 40%-ában a nők okolhatók a terméketlenségért, 40%-ban a férfiak, 20%-ban pedig mindketten hibásak a magzat meg nem foganásáért.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek