Kuriózum7 szokás, hogy agyad edzésével több pénzre tegyél szert!

7 szokás, hogy agyad edzésével több pénzre tegyél szert!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

„Sok ember költ el olyan pénzt, amit még meg se kerestek, olyan dolgokra, amikre nincs is szükségük, azért, hogy olyan embereket nyűgözzenek le, akiket nem kedvelnek.” – Will Rogers.

7 szokás, hogy agyad edzésével több pénzre tegyél szert!

Az agyunk és a pénzzel való viszonyunk nagyban összefügg. Az, hogy miként viseled gondját elmédnek, meghatározza a pénzügyeidet. Ha még nem hallottál volna ezekről az összefüggésekről, akkor most megmutatunk 7 alapelvet a pénz és az agy viszonyáról, melyeket gyakorlatba ültetve te is növelheted a bevételeidet!

1. Az agynak szüksége van némi hálagyakorlatra!

Az agy szinte megköveteli az azonnali kielégülést. Pénzkeresés esetén ez az azonnali kielégülés szinte mindig elmarad. Mégis gondolnunk kell arra, hogy vannak ruháink, amiket felvegyünk, van tető a fejünk fölött, nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy az emberiség közel 80%-a nap mint nap megélhetési gondokkal küzd, és nélkülözniük kell.

A hála folytonos gyakorlásával rájövünk, hogy mindenünk megvan, amire igazán szükségünk lehet, és csökkenthetjük a fölösleges dolgok utáni sóvárgásunkat. Ahogyan azt egyszer Benjamin Franklin mondta: „Minden megtakarított penny egy másikat fial.”

Gyakorlat: Minden reggel írj le 2-3 olyan dolgot, amiért hálás lehetsz, és amikor a pénz miatt aggódnál, vedd ezeket elő és olvasd el.

2. Te irányítasz!

Érdemes több időt szánni arra, hogy elemezzük melyek a gyengeségeink illetve erősségeink, ha a pénzügyeikről van szó. Tedd fel magadnak a kérdést: Hogyan viszonyulok a pénzhez? Ellen tudok-e állni egy jó fogásnak? Spórolós típusnak tartom magam?

Gyakorlat: Egy hétig minden nap írd bele egy kis noteszfüzetbe azokat a dolgokat, amelyeket a hét folyamán vásároltál. Ha letelt egy hét vedd számba, hogy melyek voltak azok a dolgok, amikre valóban szükséged volt, és melyek azok, amelyeket csak meg akartál szerezni. Hogy érzed, boldog vagy, hogy ezek a tárgyak a tulajdonodba kerültek? Mit tennél másként?

3. A pénz nem motiválja az agyat!

Emberi lényekként, ösztöneinkből adódóan 4 létfontosságú dologra van szükségünk: étel, intim együttlét, menedék és víz. Ezek az élet elsődleges szükségletei, a pénz csupán másodlagos, és tőled függ, hogy milyen szerepet tölt be az életedben.

Az emberek mindig is nagyobb és szebb dolgokat akarnak, házat, kocsit, munkát – ezek másodlagos dolgok, mint ahogyan az ehhez szükséges pénz is. Minél többet költünk, annál többet akarunk, és ez elveszi a boldogságunkat!

Gyakorlat: Emlékezz vissza az utóbbi éveid legnagyobb befektetéseibe, jó alaposan gondolj át minden apróságot, és válaszold meg a következő kérdéseket:

Ezek a dolgok a céljaimat és az értékeimet tükrözik?

Ha volna még egy esélyem, újra megvenném azokat a dolgokat?

4. A pénz mégis jelent valamit!

Ahogyan már említettük a pénz nem motivál, mégis sok mindent képes biztosítani: biztonságot, jólétet, nyugodtságot stb. és ez segít megszilárdítani a pénz és a vágyak közötti elvont kapcsolatot. Az agy kiemeli azokat a szokásokat, amit többször teszel, így lehet az, hogy a pénzel való kapcsolatod az agy számára a jólét feltétele lehet.

Gyakorlat: Válaszold meg a következő kérdéseket:

Mi a célja annak, hogy több pénzt akarsz szerezni?

A pénzügyi szokásaid összhangban vannak ezzel a céllal?

Milyen változtatásokat eszközölhetnél a jelenlegi vagyonod kihasználása érdekében?

5. Az agyadnak is szüksége van néha az újraindításra!

A tudatodban és a tudatalattidban is számos dolog a pénztől függ. Közvetett és közvetlen pénzügyi tapasztalataink a jövőnket formálják. Elmélkedj el azon, hogy hogyan viszonyulsz a gazdag emberekhez – pozitív, negatív vagy semleges érzéseket váltanak ki belőled? Arra is keresd meg a választ, hogy mit jelent számodra a „vagyon”? Mindezek a dolgok nagyban befolyásolják azt, hogy hogyan állunk a pénzhez.

Gyakorlat: Érdemes kézbe venned Thomas J. Stanley „The Millionaire Next Door” c. könyvét, hiszen ez széles perspektívában tárgyalja az üzleti világot.

6. Az agyad óriási fejlődésre képes!

Sokaknak terhet jelent a pénzzel bánni, mert sokszor megtörténhet az, hogy elvesztjük az uralmat az anyagi helyzetünk felett. Viszont idegsebészek azt állítják, hogy az életünk során folyamatosan fejlődő agysejtek „edzhetőek” ezáltal jobb és jövedelmezőbb döntéshozatalokra leszünk képesek. Tudatosan kell irányítsuk és formáljuk hozzáállásunkat hogy elérjük az anyagi függetlenséget.

Gyakorlat: Ajánlott Dr. Michael Merzenich TED előadásának megtekintése, „Growing evidence of brain plasticity” címen találjuk meg, és választhatunk hozzá magyar feliratot.

7. Ami a pénzt illeti, az agyad lehet barát, vagy akár ellenség is ezzel kapcsolatban!

Ennek a pontnak a tárgyalásához jó lesz emlékezni és megérteni néhány neuropszichológiai tényt. Átnézve az Melletted/Ellened listát láthatod, hogy ezek a koncepciók szinte bármelyik pénzügyi területen alkalmazhatóak, legyen szó menedzsmentről, sikerről, szabadságról.

Ellened:

  • Az agy ellustulhat, ha nem érik ingerek és kihívások
  • Az agy szeret ellenállni mindenféle változásnak
  • Az agy minden esetben reagál, legyen szó valós, vagy csupán észlelt fenyegetésről

Melletted:

  • Képes vagy hatékonyan korlátozni az agy félelmeit
  • Az agyad bármilyen korban képes új képességek elsajátítására
  • Az agy tanítható arra, hogy prioritás szerint kezelje a minket érő ingereket

Gyakorlat: Jó észben tartani a fenti listát, és az elkövetkezendő egy hónapot ennek tükrében irányítani.

Észben tartva az agyunk erősségeit és gyengeségeit könnyebben úrrá lehetünk pénzügyi helyzetünk felett.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek