Holotropikum7 remek praktika, amellyel remekül fejlesztheted a memóriádat!

7 remek praktika, amellyel remekül fejlesztheted a memóriádat!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az emberi agy nem képes mindent megjegyezni, mivel annyi információ feldolgozására és tárolására egyszerűen nincs lehetősége, ezért csak bizonyos dolgokat, részleteket tudunk memorizálni. Azonban ez nem jelenti azt, hogy nem lehet fokozni az agy memorizáló teljesítményét.

7 remek praktika, amellyel remekül fejlesztheted a memóriádat!

Lássunk most 7 módszert, ami ebben segít.

1. Ismételj

Nem hiába vannak ismétlő feladatok az iskolában, hiszen a diákok jobban megjegyzik a feladatokat, ha a memóriafejlesztő gyakorlatokat végeznek. Ez azért fontos, mert a tanult anyag nagy részét az agy már egy óra elteltével elfelejti.

Ahhoz, hogy a rövid távú memóriádat fejleszd, 20 perc, 8 óra és 24 óra múlva ismételd el azt a bizonyos megjegyzésre szánt információt. Ha a hosszú távú memóriád jobbításán szeretnél dolgozni, akkor az adott információt 20 perc múlva, 24 óra múlva, két hét múlva, majd két hónap múlva ismételd el.

2. Tanítás útján add át másnak a tanult információt

Ha valamit nagyon meg szeretnél jegyezni, taníts meg mást is rá, így jobban fog rögzülni az agyadban a szükséges információ. A tanítás során összpontosításra kényszeríted az agyad, ezért az információmennyiség akár 90 százalékát is memorizálhatod. Ha hallod magad, amint másnak elmagyarázol egy ismeretanyagot, sokkal könnyebben megjegyzed majd a dolgokat.

3. Délután vágj bele intenzív tanulásba

A Brazilian Journal of Medical and Biological szaklapban megjelent tanulmány szerint a legalkalmasabb napszak, hogy sok információt, adatok megtanulhass, de délutánonként nekifekszel a szakkönyveknek, amivel a hosszú távú memóriádat fejlesztheted. Ha a rövid távú emlékezőképességedet szeretnéd javítani, olvass, tanulj a reggeli órákban.

7 remek praktika, amellyel remekül fejlesztheted a memóriádat!

4. Aludj rendszeresen

Az agyműködés és a memória megőrzésében nagyon fontos szerepet játszik a megfelelő és rendszeres alvás, hiszen ilyenkor megy végbe ebben a bonyolult szervben a méregtelenítés. A pszichológiai tesztek során az derült ki, hogy a rendszeresen alvók jobban teljesítenek a vizsgákon, mert jobb a memóriájuk, és így több tudásanyagot képesek tárolni a fejükben.

5. Használj színeket jegyzetelés közben

Ha egy terjedelmes szakkönyvet jegyzetelsz ki, akkor használj különböző színeket, szimbólumokat, akár rajzokat, ábrákat, amelyek jobban megmaradnak az elmédben, így könnyebben fog menni a tanulás. Ez olyan, mintha egy speciális térképet készítenél az agyadban, és ha ezt megtanulod, akkor jobban fog menni minden.

6. Próbálj a rímekre figyelni

Nem hiába íródnak a dalszövegek bizonyos rímképletek szerint, ugyanis ami rímel, azt könnyebb megjegyezni. Ezért törekedj arra, hogy bizonyos információkat egyszerű rímekbe foglalj, így könnyebben megjegyezheted majd azokat.

7. Használd a pozitív gondolkodás erejét

Amennyiben figyelmet fordítasz arra, hogy pozitívan gondolkozz, akkor ezzel javíthatod a memóriádat. Tanulmányok bizonyítják, hogy a negatív híreket olvasók körében jelentősebb a memóriavesztés, mint azon emberek esetében, akik megpróbálnak a jó dolgokra összpontosítani. Szóval, gondolkozz pozitívan, ha szeretnél jó memóriát idős korodra.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek