A tudósoknak nemrég alkalmuk nyílt, hogy megütögessék a híres műemléket. Érdekes dolognak lehettek fültanúi: a hatalmas kőfaragványok ugyanis olyan hangokat adtak ki, mint valami fa vagy fém harangok. Ezért ésszerűnek látszott a következtetés, hogy talán kommunikációra vagy kőkori templom harangokként használták őket.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

Több száz év spekuláció után sem tűnik úgy, hogy a kutatók közelebb kerülnének az igazsághoz, a Stonehenge-el kapcsolatban. Napvilágot látott már meseszerű elmélet, összekötve Merlinnel, a híres varázslóval, földönkívüliekkel, stb.

Összegyűjtöttük a 7 legérdekesebbnek és legismertebbnek vélt elméletet a keletkezését illetően.

1. Szent vadászterület

A Stonehenge-től mindössze 1,2 km-re a régészek ősi auroch vándorlási vonalat fedeztek fel, vadászatra utaló nyomokkal a sírokban. Ezzel magyarázzák, hogy a hatalmas kőépítmény lehet, hogy Szent vadászterületnek számított.

2. Egység emlékmű

Egyesek úgy gondolják, hogy több kellett legyen holmi ősi konyhánál. Egyesek úgy gondolják, hogy azért építették az emlékművet, hogy az egységet és a békét szimbolizálják vele. I.e. 3000 és 2500 között építették a hatalmas monstrumot, amikor egység jellemezte szinte a teljes Brit szigeteket, mert mindenhol ugyanolyan cserépedényeket fedeztek fel a régészek. Egy ilyen hatalmas építmény elkészítéséhez pedig összefogásra és békére volt szükség.

Fotó: Wikipedia.org
Fotó: Wikipedia.org

3. Csillagászati naptár

Sokan hiszik úgy, hogy őseink a téli napfordulót ünnepelték ott, ugyanis a téli napforduló naplementéjével van összhangban Stonehenge. Ugyanakkor összhangban van a nyári napfordulóval is. Ma is sokan járnak oda, hogy megcsodálják a nyári napfordulót.

4. Hang illúzió

Két furulyás, ha játszik az építmény körül, adott ponton a hangok kioltják egymást. Ezért azt feltételezték, hogy az építők ennek tudatában voltak, amikor létrehozták Stonehenge-et. A sziklák szelektíven blokkolják a környező hangokat. Angliában manapság is sokan becézik „csőköveknek” Stonehenge-et. A legenda szerint varázsfuvolások lányokat csábítottak a mezőre, akik aztán kövekké változtak.

5. Elit temetkezési hely

A régészek több mint 63 maradványt találtak Stonehenge közelében, akiket i.e. 3000-ben temettek el, amikor megkezdték az emlékmű építését. Minden sírban tömjént és buzogány fejet találtak, ami a társadalmi elitre volt jellemző.

6. Óriási harangok

A legújabb elképzelés szerint az építményt, mint harangokat használták, mivel fémes-fás hangokat adnak ki. Más kultúrákban is használtak kőből készült xilofonokat. Ezért is gondolják azt, hogy akár primitív kommunikációs eszköz is lehetett, mivel a hangja hatalmas távolságot képes megtenni.

7. Gyógyítás

Mivel a környéken rengeteg sérült csontvázat találtak, arra gondoltak, hogy valamilyen gyógyító funkcióval rendelkezett az építmény. Hogy mi az igazság talán soha nem fog kiderülni, de mindenkinek akad elmélet, ami kicsit jobban tetszik.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.