Holotropikum7 csodálatos dolog, ami akkor történik a testeddel, amikor lemondasz a cukorról!

7 csodálatos dolog, ami akkor történik a testeddel, amikor lemondasz a cukorról!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A modern társadalom közel 20%-a fogyaszt a kelleténél több cukrot. Ez a cukortöbblet, ha számokban akarjuk kifejezni, körülbelül napi 1 csészényi adagnak felel meg, ami 700 kalóriát jelent. Nem kell cukorban tocsogó, édes ételekre gondolnunk ahhoz, hogy a napi 700 cukorból eredő kalóriát hogyan is lehet bevinni a szervezetbe, ugyanis elég csak pár üdítőitalt elfogyasztani és máris az előbb említett értéknél járunk.

Manapság az ételek többségével az a baj, hogy nagyon magas a kalóriatartalmuk, viszont roppant szegények tápanyagokban. A szervezet megfelelő energiaellátásához azonban nem elég csupán a kalóriák számát figyelembe venni, arra kell törekedjünk, hogy minél tápanyagdúsabb étrendet kövessünk.

Az ember könnyedén azt hihetné, hogy az „egészségesnek” tűnő ételféleségek, mint például joghurt, teljeskiörlésű készítmények, tésztafélék nem ártatnak a szervezetünknek, viszont azt kevesen tudják, hogy ezek az ételek is nagyon magas cukortartalommal rendelkeznek. Ezért kell tudatosan odafigyelni arra, hogy milyen készítményeket fogyasztunk el, ugyanis ha nem vagyunk tisztában, hogy miben mennyi cukor található, könnyedén meghaladhatjuk még a napi 700 cukorból nyert kalóriát.

A cukorról lemondani, tudományos értelemben sem egyszerű, hiszen a cukor hosszútávon függőséget okozhat, így mikor felhagyunk a cukorfogyasztással az elején úgynevezett „elvonási tünetek” is jelentkezhetnek. De ha végiggondolod, hogy ezzel a lemondással milyen jót teszel a szervezetednek, máris egyszerűbb az elhatározás, ezért összegyűjtöttük neked azt a 7 pozitív dolgot, melyet cukor mellőzése okozhat a szervezeteddel.

1. Egészségesebb szívműködés

A Kansas-i St. Luke’s Mid-Atlantic Szívközpont kutatása szerint a cukor mellőzésével akár 3-szor kisebbé válik a szívbetegségek kialakulásának kockázata. A nagy mennyiségű cukor az egekbe röpíti az inzulinszintet, melynek következtében a szimpatikus idegrendszer parancsára megnövekedik a vérnyomás és a pulzusszám. DiNicolantonio, a kutatás vezetője elmondta, hogy pár hét alatt akár 10%-al is csökkenthet a vér koleszterinszintje, ha lemondunk a cukorról, így a vérnyomás is normalizálódik, mivel nem kell a szív akkora munkát kifejtsen.

2. Kitisztul a bőr

Nagyon sok esetben az aknés bőrproblémák gyökere a túlzott cukorfogyasztásban keresendő. A cukor fokozza a szervezetben a gyulladásos folyamatok kialakulását, és ez legtöbbször az arcon megjelenő, kellemetlen gyulladt aknék formájában mutatkozik meg. A cukor glikációs folyamatokat idéz elő a bőrben, ami azt jelenti, hogy a cukormolekulák felbontják a bőr kollagén- és elasztin-láncait, melyek a bőr fiatalságáért, rugalmasságáért felelnek.

3. Diabétesz kialakulásának csökkenése

A cukorfogyasztás zsírlerakódást okoz a májban, ami inzulinrezisztenciához vezet. A hasnyálmirigy normál esetben kontrollálja az inzulintermelődést, de ha folyamatosan cukor kerül a szervezetbe, a terheléstől egy idő után minderre nem lesz képes.

4. Boldogabb leszel

Közvetlenül cukorfogyasztás után a szervezet nagyon felpörög a kapott energiabombától, és ezért kicsattanóan boldognak érezhetjük magunkat. Ám ahogyan a cukor kiürül a szervezetből, ez a jó érzés hipp-hopp odalesz és hiányérzet alakul ki, jobban mondva sóvárgás a még több cukor iránt. Ha sikerül kiiktatnunk a túlzott cukorbevitelt sokkal kiegyensúlyozottabbakká válhatunk, kevésbé leszünk idegesek és depressziósak.

5. Javul az alvásminőség

A cukortöbblet megemeli a szervezet kortizol-szintjét, ami alvászavarokat okoz. Ráadásul, ahogyan azt az előző pontban említettük, a cukor kiürülésekor a szervezet energiátlanná válik, ami sokszor arra késztet, hogy akár a nap közepén is szundítsunk egyet. Ezek a kisebb pihenők is felboríthatják az éjszakai alvásciklust.

6. Javul a memória

A cukor köztudottan fokozza a szellemi frissesség hanyatlását, kisebb memóriazavarok alakulhatnak ki. A cukor ráadásul a szervezet kémiai egyensúlyát is felborítja, ezáltal megakadályozva az idegsejtek és az agysejtek megfelelő szinapszisát.

7. Beindul a fogyás

Ahogyan azt már mondtuk, a cukor haszontalan kalóriákkal nehezíti meg a szervezet működését, ami a legtöbb esetben zsírszövetet képezve lerakódik. A sóvárgás miatt ráadásul még több cukorban dús ételt fogyasztunk, melyeket olykor akár egy kiadós edzéssel sem tudunk ledolgozni.

Tippek a cukor elhagyásához:

Nagyon nehéz egyből drasztikus módon letenni a cukorról, és nem is szabad. A fokozatosság elvét kell követni, hiszen a szervezet is hozzá kell szokjon, hogy már nem jut hirtelen olyan sok kalóriához. Minden nap egyel kevesebb cukorban gazdag ételt mellőzzünk, így szép fokozatosan eljuthatunk arra a szintre, hogy nem lesz sóvárgás érzetünk. Fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt és vizet, és mindig gondoljunk arra, hogy szervezetünk hosszútávon milyen hálás lesz ezért az elhatározásunkért.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek