Otthon6 praktikus tipp a konyha tisztán tartására

6 praktikus tipp a konyha tisztán tartására

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A konyha egyike a legfontosabb helyiségeknek a lakásban. Mivel itt főzöl és (általában) itt is táplálkozol, meg kell bizonyosodnod afelől, hogy az mindig tiszta és higiénikus. Annak érdekében, hogy elkerüld a hétvégi takarító-maratont, fogadd meg apró tanácsainkat, amelyek segítségével mindennap ragyogó konyhát tudhatsz magadénak!

Fotó: kagozi.com

A konyha tisztán tartása különösen fontos – még ha szabad szemmel nem is láthatók, a mikroorganizmusok jelen vannak mindenhol, és károsíthatják az ételeket, vagy a családod egészségét is. A hasmenés vagy az ételmérgezés csak két ilyen következmény, amelyet ezek okozhatnak. És mivel javában tombol a téli eltevési időszak, gondoltuk jól jön néhány jótanács a helyiség pár perc alatti megtisztítására!

1. Kerüld a konyha túlzsúfolását – szabadulj meg tőlük vagy raktározd el máshol azokat a konyhai eszközöket, amelyeket már nem használsz. Ezek ugyanis nem tesznek egyebet, csak a port fogják fel, azáltal pedig a bacilusokat és kórokozókat.

2. Válassz megfelelő szemeteskukát – nagyon fontos, hogy olyan tárolót szerezz be, amelynek fedele van. Egyrészt a kellemetlen szagoktól, másrészt a muslincáktól és egyéb rovaroktól véd meg. Ideális lenne az is, ha kiürítenéd a kukát valahányszor kellemetlen szagot érzel, annak ellenére, hogy még nincs tele. Továbbá, a méret sem elhanyagolható szempont. Gondolkodj abban, hogy elegendő hulladék férjen el benne, viszont ne kelljen a konyha közepén se kerülgetned, mert nem fér be a neki kiszemelt helyre.

Olvastad már? Kicsi a konyhád? Ez sem akadály a lakberendezésben!

3. Tartsd tisztán a hűtőszekrényt – még mielőtt bevásárolnál a következő hétre, takarítsd ki a hűtőt a már régi és állott (ha nem is romlandó) élelmektől. Nézd meg figyelmesen a termékek címkéjét is, és bizonyosodj meg afelől, hogy nem régóta állnak a megkezdett termékek a polcokon. Tudnod kell, hogy a már romlásnak indult élelmek rengeteg kórokozót csalogatnak magukhoz.

4. Hetente tisztítsd meg a szemeteskukát – hetente egyszer mosd meg és fertőtlenítsd a szeméttárolót. Ezzel azt éred el, hogy a csírák, amelyek esetleg még rajta maradtak, nem kezdenek el szaporodni. Ugyanakkor a kellemetlen szagoktól is megszabadulsz.

5. Takaríts el magad után mihelyt befejezted a főzést – vedd úgy, hogy még nem vagy kész a főzéssel, ha nem pakolsz el magad után. Tehát, miután jóllaktál, tisztítsd meg a tűzhelyet, mosogass el, fertőtlenítsd ki a kagylót, és töröld le az asztalt, munkalapot. Ezáltal minden tiszta marad, és következő alkalommal pedig sokkal könnyebb lesz rendet rakni, ha folyamatosan vigyázol a tisztaságra.

6. Ne tartogass ételmaradványokat – sose hagyj mosatlanul használt edényeket, tányérokat, poharakat. Ideális az lenne, ha azonnal megmosnád mosogatószerrel és meleg vízzel, miután megürítetted őket. Így kerülheted el, hogy káros baktériumokat tenyésszenek a konyhában.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek