Holotropikum6 megdöbbentő dolog, amit az egészségedről tudhatsz meg, ha belenézel a szádba

6 megdöbbentő dolog, amit az egészségedről tudhatsz meg, ha belenézel a szádba

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ha jól megvizsgálod a szájüregedet számtalan dologra rájöhetsz az egészségi állapotoddal kapcsolatban!

6 megdöbbentő dolog, amit az egészségedről megtudhatsz, ha belenézel a szádba

Rendszeresen ellátogatni a fogorvosunkhoz nemcsak a szájhigiénia miatt fontos, de mint kiderült, teljes egészségünkre is jó hatással lehet. A legújabb felfedezések szerint már a fogorvos is képes egy-két dolgot megállapítani egészségünkről.

Dr. Jeff Haddad fogorvos szavaival élve „A szánk is a szervezetünk fontos részét képezi, ezért amilyen állapotban van, az kihatással lehet az egész testünkre. Az emberek nem is hinnék milyen szoros a kapcsolat.”

Ha figyelmesen vizsgálódsz és tudod, hogy mit kell megfigyelni, akkor te is képes leszel megérteni, mit üzen a szád állapota:

1. Diabétesz, vagy kialakulóban lévő diabétesz

A száj belsejében levő sebek, fekélyek, gyulladásos duzzanatok az ínyen, a rossz lehelet és a fogszuvasodás is jelezheti a diabétesz jelenlétét. Ha betartjuk, és félévente ellátogatunk a fogorvosunkhoz, elejét vehetjük a bajnak és még időben kezelhetjük.

2. Stroke, szívroham és keringési problémák kockázata

A fogínybetegségek és a keringési problémák kéz a kézben járnak. Az íny területén gyulladást okozó baktérium könnyedén a véráramba kerül, így a vérerek és a vérkeringés segítségével eljuthat a szívhez is. Ezek a baktériumok az artériákban lerakódva növelik a stroke és a szívinfarktus kialakulásának kockázatát. Ezért fokozottan érdemes ügyelni a fogíny egészségére, mert nem csak fájdalmat okoz, hanem komoly szövődményekkel is járhat.

3. Várandóság

A terhesség okozta reggeli hányásos rosszullétek erősen roncsolják a fogzománcot, míg a felborult hormonok miatt sokszor érezhetjük úgy, hogy fogaink nem stabilak és folyamatosan „csúszkálnak”. A gyomorsav és egyéb emésztőnedvek kémiai hatásának kitett fogíny nagyon érzékennyé válik, így a fogmosás is fájdalmasnak tűnhet. Ilyen esetben ajánlott puhább sörtéjű fogkefét választani és gyengédebben tisztítani a fogakat. Rókázás után mindenképpen tisztítsuk ki a szánkat!

4. Étrendprobléma

Ha hirtelen súlyos szájhigiéniai problémák lépnek fel, azt a nem megfelelő étrend is kiválthatja. A rossz táplálkozás tápanyaghiány miatt fogszuvasodást okoz. Nem mellesleg a bulimiával járó rókázás is az előbb említett módon roncsolja a fogzománcot és a szájüreg egészségét.

5. Autoimmun betegség vagy fertőzések

Az autoimmun betegségeket rendkívül nehéz diagnosztizálni. Számtalan dolog okozhatja ezeket a betegségeket és sokszor hosszú évek után állítják fel a pontos diagnózist. A szájüreg lepedék lerakódás segítségével üzeni, ha valami rendellenességet észlel a szervezetben.

6. Veseproblémák

Akárcsak a keringési problémák esetében, az íny állapota és a vesék egészsége kapcsolatban áll. Szintén csak a véráramba jutott baktériumok okozhatnak a veséknél is bajokat, ezért mindenképpen fordítsunk kellő figyelmet a szájhigiéniára, mert sok kellemetlenségtől menthetjük meg magunkat.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek