Koktél6 évesen kezdett méhészkedni a kislány, most 11 éves és már 9...

6 évesen kezdett méhészkedni a kislány, most 11 éves és már 9 kaptár büszke tulajdonosa!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A 11 éves Elizabeth először 6 éves korában kezdett el méhészkedni, és most, 11 évesen már 9 kaptárról gondoskodik, amelyekben egyenként 30-60 ezer méh él.

Elizabeth imád a méhekkel foglalkozni, és azt mondja, a zümmögésük az egyik legkedvesebb hang a számára a világon. „Segítenek nekem, mert a zümmögésük segít a szorongásomon. Azt hiszem, ez az egyik leghálásabb dolog ebben a munkában, és a méz” – mondta Maine állam legfiatalabb méhésze.

A Down családnak van egy 55 négyzetméteres kertje, ahol uborkát, paradicsomot, padlizsánt, sárgarépát, paprikát, zöldbabot, retket és négyféle tököt termesztenek, így Elizabeth már egészen kiskorától érdeklődött a kertészkedés iránt, és a méhészet a következő, természetes lépésnek tűnt. Először akkor kezdett érdeklődni az új hobbi iránt, amikor meglátogatta az egyik szomszédjukat, aki méheket tart.

6 évesen kezdett méhészkedni a kislány, most 11 éves és már 9 kaptár büszke tulajdonosa!
Fotó: Rachel Downs

Szülei, Rachel és Michael Down mindenben támogatják, de az édesanya szerint Elizabeth az, aki meghozza a tényleges döntéseket a méhekkel kapcsolatban.

„Otthonról dolgozom, így kicsit rugalmasabbá válik az időbeosztásom, hogy segíthessek neki, amikor szüksége van rá” – magyarázta Rachel, hozzátéve, hogy elsősorban lelki támogatást nyújt a lányának, valamint segít neki felemelni a kaptárokat, mert azok nehezek lehetnek, különösen, amikor tele vannak mézzel.

Elizabeth egy online tanfolyamot is elvégzett, valamint különböző méhész találkozókon is részt vett, hogy jobban elsajátítsa a mesterség titkait. Mostanra már annyira jártas benne, hogy több szomszédjuknak is adott tanácsot.

6 évesen kezdett méhészkedni a kislány, most 11 éves és már 9 kaptár büszke tulajdonosa!
Fotó: Rachel Downs

A kaptárok ellenőrzése körülbelül 4 órát vesz igénybe, de a mézért, amit Elizabeth „folyékony aranynak” nevez, megéri a fáradtságot. „A boltban vásárolt méz alapvetően csak cukros víz; nincs meg az íze. De az én mézemben érezni lehet a különböző virágok ízét, ami szerintem nagyszerű” – mondta Elizabeth.

Természetesen a méhészkedésnek is megvannak a maga nehézségei, és az egyik ilyen például a méhek csípése. „Amikor először kezdett el méhészkedni, sírt, ha a méhek megcsípték. Nem azért, mert fájt neki, hanem azért, mert nagyon felkavarta, hogy a méhek elpusztulnak, miután megcsípik” – magyarázta a lány édesanyja.

A másik ok, amiért Rachel szerint a méhészkedés nem népszerűbb hobbi, hogy rendkívül költséges lehet.

6 évesen kezdett méhészkedni a kislány, most 11 éves és már 9 kaptár büszke tulajdonosa!
Fotó: Rachel Downs

Elizabeth egyik fő motivációja a méhészkedésben a méhek ökoszisztémában betöltött fontos szerepe. „A méhek az első számú beporzók, az összes beporzás 30%-át végzik el. Ha tehát az összes méh elpusztul, nagyon kevés lesz az élelmiszer” – magyarázta a lány.

Rachel szerint azonban minden szenvedélyesség ellenére, Elizabeth életét nem teljes mértékben a méhészkedés tölti ki, és számtalan egyéb dolog iránt is érdeklődik. Az édesanya ugyanakkor azt is fontosnak tartja, hogy a szülők bátorítsák gyerekeiket az ehhez hasonló hobbikban.

„Fontos, hogy a gyerekeket már fiatal korban bevonjuk a méhészkedésbe, a mezőgazdaságba, mert a méhészek, gazdálkodók közül sokan az idősebb generációhoz tartoznak. Tehát ha nem adjuk tovább ezeket a készségeket, azok egy része el fog tűnni” – mondta az édesanya.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek