Holotropikum50 millió Alzheimer-kórban szenvedő beteg gyógyulhat meg ettől a forradalmi kezeléstől!

50 millió Alzheimer-kórban szenvedő beteg gyógyulhat meg ettől a forradalmi kezeléstől!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az Alzheimer kór az agy neurodegeneratív folyamata, amely azt jelenti, hogy az idegrendszer folyamatosan leépül, elveszítve olyan fontos funkcióit, mint a rövid és hosszú távú emlékezőképesség, az új dolgok megtanulásának a képessége, koncentráció fenntartása, míg végül a tér és idő érzékelése is zavart szenved. Az érintett személynek nincsen betegségtudata, viszont a hozzátartozókra nagyon súlyos teher hárul egy ilyen beteg gondozása során.

Fotó: Bev Sykes/Flickr.com
Fotó: Bev Sykes/Flickr.com

A folyamat mögött az idegrendszerben felhalmozódó amiloid plakkok és neurofibromatózus elváltozások állnak. Eddig a kutatások a hangsúlyt a gyógyszeres megállítására fektették, amelyek ideig-óráig késleltették is, ezt az önmagától zajló folyamatot. Ennek eredményeként a legtöbb beteg állapota jobb estben is csak stagnált, de nem javult.

A világon több mint 50 millió Alzheimeres beteget tartanak nyilván, amely nemcsak egyéni, családi, hanem társadalmi és sok esetben jogi probléma is. (Gondoljunk csak azokra a személyekre, amelyek betegségével visszaélnek és illetéktelenek ezáltal anyagi javakhoz igyekszenek hozzájutni).

A Queensland Brain Institute kecsegtető eredményekkel rukkolt elő. A Science Translational Medicine folyóiratban megjelent publikáció szerint új megoldást dolgoztak ki a kórfolyamat gyógyítására.

Egy ultrahangos módszer segítségével (focused therapeutic ultrasound) szuper gyorsan oszcilláló ultrahang nyalábokkal bombázzák az agyszövetet non invazív módon megnyitva a vér-agygátat és stimulálva a microglia sejtek aktivitását. A microglia nagymértékben hozzájárul a neurotoxikus amiloid plakkok letisztításához.

A kutatócsoport jelentése szerint az egérkísérletek során sikerült az agy memória funkciót 75%-ban visszaállítani, anélkül hogy a kezelt agyterület bármilyen sérülést is szenvedett volna. A módszernek alávetett egerek 3 teszthelyzetben is sikeresen teljesítettek (labirintus teszt, új dolgok felismerése, és elkerülendő helyekre való visszaemlékezés).

A kutatócsoport nevében Jurgen Götz elmondta, hogy ez teljes mértékben új alapokra helyezi ennek a betegségnek a kezelését.

A közeljövőben már tervezik a nagyobb emlősökön való kísérleteket és nagy reményt fűznek arra vonatkozóan is, hogy 2017-ben elkezdhetik a kutatási folyamat emberekre való kiterjesztését is.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek