Újév elején sokféle megpróbáltatásnak vannak kitéve a szilveszteri fogadalmaink. A fogadalmakkal csak annyi a gond, hogy valamennyien az összetett, életmódunkat célzó fogadalmainktól elvárjuk, hogy egyik napról a másikra meghozzák a kívánt változást. Aztán a frusztráció és kiégés felüti a fejét.

szokas

Ezért ajánlatos egyszerű, egészséges szokásokat kialakítani és hagyni, hogy a bekövetkező változás nagyobb hatást érjen el. Íme, néhány ingyenes és egészséges szokás, ami újévi fogadalomnak is elmehet, és mellesleg bárki betarthatja az egész év folyamán is:

  • Aludj eleget!

Az alvás elengedhetetlen az egészséghez. Az alvás helyreállítja a testben zajló folyamatokat és segít a gyógyulásban, létfontosságú a hormontermeléshez, javítja a hangulatot, növeli az erőnlétet. Ugyanakkor ingyenes és egy egyszerű szokás, amihez elkötelezheted magad. Ha nehezen alszol el, vagy többször is megébredsz, most már rengetek gyógymód vár a problémád megoldására.

  • Igyál vizet!

A víz is elméletileg ingyen van. Fogyassz jó minőségű vizet. Ne várj addig, amíg nagyon megszomjazol ahhoz, hogy egy pohár vizet megigyál. Legalább egy pohár vizet fogyassz minden koffeines vagy alkohol ital mellé. A víz szükséges az emésztéshez, a toxinok eltávolításához és a szellemi jólét megtartásához.

  • Csökkentsd a stresszt!

A stressz sokkal többet árt az egészségednek, mint akármelyik pocsék napod, ami lehet. Imádkozz naponta vagy meditálj. Fedezd fel a stressz forrását az életedben, és tanulj meg hatékonyan küzdeni ellene. Mozogj rendszeresen.

  • Mozogj!

A mozgás, tornászás vidám kéne legyen mindenki számára. Olyan gyakorlatokat válassz, amiket szívesen, és nem kényszerből, csinálsz. Figyelj csak a mozgásra. A mozgás az emberi élet természetes velejárója, annak ellenére, hogy sokunk nem él vele igazán. A soha véget nem érő, monoton mozgások sora tornagépeken semmit sem ér, ha nem segít javítani az életeden. Összpontosítsd a figyelmedet azokra a mozgásformákra, amik hasznosak: emelés, sprintelés, szaladás, úszás vagy csak egy sima séta.

  • Állj be önkéntesnek!

Csodálatos tevékenység lehet egy család számára, ha tagjai mind önkéntesek. Arra tanítja a gyerekeket és a felnőtteket, hogy embertársaikra is gondoljanak, ugyanakkor jót tesz a közösségnek. Önkéntesnek lenni lehet házépítésnél, élelmiszer adomány gyűjtésnél, közösségi takarítási munkálatokban, öregotthonokban, állatmenhelyeken, stb.

Birtalan Katalin

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.