Kuriózum5 hiba, amit a férfiak elkövetnek, és ami véget vet a friss...

5 hiba, amit a férfiak elkövetnek, és ami véget vet a friss házasságoknak

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A statisztikák szerint a házasságok több mint fele válással végződik. A válások oka az esetek több mint 40%-ban a házastársak felkészületlensége és a házas élet során elkövetett hibák felhalmozódása.

Mindenki tudja, hogy egy kapcsolat nem lehet ugyanolyan a házasságkötés után, mint előtte volt, hogy bizonyos dolgok megváltoznak, és a párok többsége meg is próbál szembenézni az új kihívásokkal, sokszor komoly erőfeszítések árán, de a válások aránya még így sem csökkent az utóbbi 10 évben.

A válás oka legtöbbször a házasság mechanizmusában, valamint a mindkét fél által támasztott elvárásokban rejlik.

Először is tisztázzuk, mit értünk friss házasokon. A fiatal pár fogalmát elsősorban nem az életkor szempontjából, sokkal inkább pszichológiai szempontból lehet megközelíteni, vagyis a gondolkodásmód, a hozzáállás és a házassággal kapcsolatos elvárások szempontjából.

Tanulmányok azt mutatják, hogy a házasságot kötő párok 80-85%-a ideális jövőképet képzel maga elé, tökéletes családi élettel, és, ahogy az általában minden idealizált dologgal lenni szokott, ez nagyon távol áll a valóságtól.

Az esküvő és az utána következő periódus csak egy játék. És ez teljesen normális, ez egy olyan állapot, ami egy kis haladékot ad a valódi élettapasztalatok átélése előtt, és ezt az időszakot ki kell élvezni.

De a családi élet nagyon gyorsan megváltoztat mindent, és hamarosan, egy hét, egy hónap elteltével a türelmetlenség jelei mutatkoznak mindkét fél viselkedésében. De vajon mi váltja ki mindezt?

Az idő múlásával, ahogy a család is lassan gyarapodik, a házastársak gondolkodásának, viselkedésének el kellene jutnia a felelősségteljes felnőtt szintjére. Legalábbis ideális esetben. Ez azonban gyakran nem következik be.

A fiatal férj sokszor továbbra is úgy viselkedik, akár egy kamasz: próbál ugyan felnőttnek látszani, de valójában nem az. Valójában csak megjátssza a felnőttet.

Fontos kiemelni itt a játék szót. Miközben arra törekszik, hogy minél jobban eljátssza a felnőtt férfi szerepét, valójában nem ennek a felnőttnek az életét éli, hanem a játékosi képességeit tökéletesíti.

Egy kapcsolat csak akkor fejlődhet, ha a férfi elfogad bizonyos korlátozásokat a viselkedésében, és megtanul felelősséget vállalni.

Ez azonban sokszor nem történik meg, és ebből számos hiba következhet, a leggyakrabban az alábbi öt.

1. A férj érzelmileg a felnőtt gyerek szerepében tetszeleg, és minden cselekedetével jóváhagyást, támogatást, elfogadást és büszkeséget próbál kivívni. Amikor elvégez egy feladatot, mintha csak ezt mondaná a feleségének: „Nézd, mit csináltam!” Mintha dicséretet várna.

Ez a viselkedés a szülő szerepébe kényszeríti a feleséget, aki úgy érzi, valamit reagálnia kell. Eleinte általában dicsérettel reagál, de aztán egyre ingerültebb lesz. Ez a helyzet nagyon hasonló ahhoz, mint amikor az anyuka bosszankodik a gyerekére, aki mindig éppen csak annyit tesz meg, amennyit kérnek tőle.

2. Amikor a férj valamit saját magáért tesz, nagyon fontos számára a visszajelzés. Úgy tűnhet, hogy rendkívül büszke például a saját vállalkozására, hobbijaira, időtöltéseire. De néha úgy gondolja, hogy van ezekben a tevékenységekben valami szégyenletes, ami a felesége számára biztosan unalmas, és amit el kell rejtenie előle.

Úgy érezheti, hogy már nincs joga ezekhez a szenvedélyekhez. Ez vonatkozik a munkájára, a hobbijaira, a barátaira. És a férj egyszer csak azt tapasztalja, hogy a felesége kritizálja őt mindezért.

De valójában ez a saját, belső, öntudatlan érzése, ő kritizálja saját magát, és ő érzi magát „csalónak”. Mindeközben a feleség megint a szülő szerepébe kényszerül, aki megbünteti és irányítja a kamasz gyerekét.

3. A kommunikáció terén is akadnak problémák. A férj nem kommunikál jól a feleségével, mégpedig két okból: egyrészt azért, mert úgy érzi, valamit el kell rejtenie előle (lásd a második számú hibát), és a feleségének különben is ki kéne találnia, mire gondol ő (első számú hiba). Másrészt pedig azért, mert erőfeszítést kellene tennie ahhoz, hogy megtudja, mi jár a nő fejében.

És, mivel még mindig egy kamasz fiú szerepében tetszeleg, úgy is gondolkodik: én vagyok a családfő, és az, hogy a feleségem mit gondol, az ő problémája. Miért is kellene nekem ezzel foglalkoznom?

A feleség ebben a helyzetben elhagyatottnak érzi magát, arra gyanakszik, hogy a férjének titkai vannak, hogy már nem találja őt vonzónak, és ezért próbálja meg irányítani a férfit.

4. A férj kapcsolata a szüleivel szintén probléma forrása lehet. Tudatosan vagy sem, de a férj nagyon gyakran összehasonlítja a feleségét az édesanyjával, sőt, néha még az édesapjával is. Vajon hogy viselkedne ebben vagy abban a helyzetben az édesanyja, és hogy a felesége?

Ebből pedig óhatatlanul az következik, hogy a feleség vagy egy „rossz anya” szerepébe kényszerül, vagy a férj egyszerűen csak barátnőként kezeli, aki előtt neki semmilyen különösebb felelősséget nem kell vállalnia.

Ettől pedig a feleség meglehetősen furcsa helyzetbe kerül. Először is, úgy érzi, hogy súlyosan megsértették a jogait, ugyanakkor nem világos az sem, pontosan milyen szerep jut neki ebben a családban: a férj szüleinek fogadott lánya, esetleg egy idegen, aki belecsöppent a családi körbe, vagy valami más?

5. A férj nem vállal elég felelősséget a családban. Miben nyilvánul meg ez? Külső szemmel nézve úgy tűnik, sok házimunkát elvégez. Mindezt azonban nem teljes erőbedobással, nem lelkesen teszi.

A házimunkát csak ímmel-ámmal, félig-meddig végzi el, és semmiért nem vállal felelősséget.

Sok esetben a férj nem érti meg, hogy ezzel nemcsak a saját maga, de a családja jólétét és boldogságát is kockáztatja. Mindeközben pedig folyamatosan bűntudatot érez, mert valahol mélyen tudja, hogy felelőtlenül viselkedett, és ez előbb vagy utóbb, de meglátszik majd.

A házasságtörés ebben az esetben nem azért történhet meg, mert a férfi partnert keres. A szerető ebben a helyzetben sokkal inkább arra kínál lehetőséget, hogy a férj tarthasson egy kis szünetet, elszakadhasson a családban betöltött szerepétől, amit nem tud teljes mértékben vállalni. A szerető hízeleg a büszkeségének, természetesen nem szól bele a szüleivel és a barátaival való kapcsolataiba, nem próbálja meg irányítani, és nem mutat rá lépten-nyomon a hibáira.

Tehát a szerető végső soron csak a már elkövetett hibák következménye. Ha azonban ezeket a hibákat sikerül kijavítani, és a feleknek sikerül felnőni a feladathoz, a családi élet is stabilizálódik, és a megcsalás kockázata is jelentősen csökken, hiszen így nincsen rá különösebb ok.

Ezeket a hibákat ki lehet javítani, de komolyan meg kell dolgozni érte, hogy valaki a szó valódi értelmében családfő, férj és apa legyen.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek