Kuriózum5 érdekes és egyben kellemetlen dolog, amit nem is tudtál az újszülöttekről!

5 érdekes és egyben kellemetlen dolog, amit nem is tudtál az újszülöttekről!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az újszülött kisbabák azon kívül, hogy rendkívül aranyosak, és nehéz ellenállni annak, hogy ne csodáljuk őket, hihetetlenül törékenyek és érzékenyek, hiszen hosszú hónapokon át a védelmet nyújtó anyaméhben lebegtek gondtalanul, és ez a rendkívül kényelmes környezet a születéssel egy időben megszűnik számukra.

5 érdekes és egyben kellemetlen dolog, amit nem is tudtál az újszülöttekről!

Nem is csoda, hogy a szakértők szerint minden ember az első nagy sokkot és stresszt a születése pillanatában éli át, mert ez a születő baba számára egy cseppet sem kellemes élmény, hiszen számos dolgon kell átessen mindaddig, amíg egy puha takaróba pólyálva édesanyja mellé fektetik.

1. Az első rókázás közvetlen a születés után

A méhben töltött idő alatt a csecsemők tüdeje magzatvízzel van tele – ami magzati korban teljesen normális, ugyanis az oxigént közvetlen a méhlepény biztosítja a köldökzsinóron keresztül. Viszont születésük során ennek a folyadéknak feltétlenül távoznia kell a tüdőkből ahhoz, hogy megtörténjen az első lélegzetvétel, és ez hányás formájában történik.

2. Még mindig reagálnak a köldökzsinórban lévő vérrel és tápanyagokkal

Mint ahogyan az már említettem a köldökzsinór fontos szerepet játszik, hiszen ezen keresztül jut a magzat a fejlődéséhez szükséges anyagokhoz. Miután az orvos elvágja ezt a zsinórt a baba szervezete még kivonja a benne maradt vérből a hasznos anyagokat.

3. Sajtszerű anyag borítja a kis testüket

Születéskor a legtöbb újszülöttet egy sárgás-fehéres anyag borítja, ami leginkább a sajtra emlékeztet. Mivel elég furcsa látvány nagyon sokan ódzkodnak odapillantani ilyenkor a kisbabára, viszont ez teljesen természetes, hiszen ez az anyag tartja a testüket hidratáltan a magzatvízben.

4. Barna zsírt égetnek az energiaszükségletük fedezése érdekében

Ha már láttál valamilyen tudományos televízióadást, akkor bizonyára tudod, hogy az emberi testben lévő zsír színe sárgás. Az újszülöttek esetében barna színű zsírról beszélünk. De hogy miért is olyan fontos ez nekik? Azért, mert születésük során egy sokkal hűvösebb környezetbe kerülnek, mint az anyaméh. Ahhoz, hogy tartani tudják a testhőmérsékletüket, a szervezetük ez a barna színű zsírt égeti el, ami sokkal több energiát biztosít.

5. Az első székletük igencsak visszataszító

Az újszülöttek első székletét meconium-nak nevezzük. Ez fekete színű és furcsa anyagokat tartalmaz: magzatvíz, bőrsejtek, epe, apró kis szőrszálak. Ez rendszerint az első szoptatás után jelentkezik, majd pár nap elteltével a fekete szín sötétzölddé, majd sárgássá változik.

Senkit se tántorítsanak el ezek a dolgok, ezek csupán érdekes tények, és az élet velejárói. Mindezek ellenére a kis újszülött még mindig ugyanaz a kis csoda, akire hónapokon át epedve várnak a szülők, és az első pillantás során rögtön elfeledik a fent említetteket és csak a végtelen csodálat lép a helyébe.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek