Kuriózum4 ok, amiért azt hiszed, itt az ideje szakítani, pedig valójában csak...

4 ok, amiért azt hiszed, itt az ideje szakítani, pedig valójában csak megijedtél

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Vajon honnan tudhatod, valóban a végéhez ért-e egy kapcsolat, vagy egyszerűen túl könnyen feladtad? Sok párkapcsolat menthető lehet, ha a felek időt szánnak arra, hogy megvizsgálják a háttérben rejlő problémákat. Ehhez először is a saját félelmeinket kell tisztáznunk, amik arra ösztönözhetnek, hogy feladjuk a kapcsolatot. Ritkán vagyunk tudatában ezeknek a félelmeknek, és nem is fordítunk rájuk elég figyelmet, de ha nem kezeljük ezeket, eltéríthetnek a szándékunktól, hogy elkötelezzük magunkat valaki mellett.

De olyan közös pontok is akadnak, amit a párunkkal közösen kell megvitatnunk. Van néhány gyakori dolog, aminek az eldöntése problémát jelenthet a párkapcsolatokban, ilyen például az olyan nagy kérdések eldöntése, mint az összeköltözés, az eljegyzés vagy a gyerekvállalás, de akár a közös utazás, vagy egy közös háziállat kérdésében is lehetnek nézeteltérések, amiket meg kell oldani.

Egy stresszes helyzetben ezek a félelmek inkább eltávolíthatják, mintsem közelebb hozhatják egymáshoz a párokat, és előfordulhat, hogy túl könnyen feladjuk, mert megijedünk a lehetséges következményektől, pedig a legjobb, ha őszintén és nyíltan megvitatjuk a problémát jelentő kérdéseket, hogy valóban tisztán lássunk: valóban véget kell vetnünk a kapcsolatnak, vagy még reménykedhetünk közös jövőben, ha sikerül kompromisszumot kötnünk?

4 ok, amiért azt hiszed, itt az ideje szakítani, pedig valójában csak megijedtél

1. Hiszel abban a mítoszban, miszerint egy valódi, jól működő kapcsolatnak egyszerűnek kell lennie

Lehet, hogy azt gondolod, egy jó kapcsolatnak nem kellene ennyi munkát igényelnie, a támogatásnak és a romantikának pedig mindig adottnak kellene lennie. Ez az idealizált szemlélet azonban rombolóan hathat, és hamis elvárásokat eredményez, amiknek egyetlen kapcsolat sem képes megfelelni a valóságban.

2. Nem vagy képes kompromisszumot kötni

Lehetséges, hogy attól tartasz, túl sok áldozatot kell hoznod, és a végén túl sok igényedről kell lemondanod. Lehet, hogy félsz kompromisszumot kötni, ezért inkább működésképtelennek ítéled a kapcsolatot. De a kompromisszumok alapvetően azt jelentik, hogy az egyik fél általában úgy érzi, lemondott valamiről.

Ezt csak akkor lehet elkerülni, ha sikerül eljutnotok egy olyan megoldáshoz, ami túlmutat a kompromisszumon, és mindkét fél számára egyformán jól beválik. Ez azt jelenti, hogy valóban jól működtök csapatként, és ebben az esetben valóban erős a kapcsolatotok. Ez azonban sok munkát és befektetett energiát igényel, és néha mindenképpen nyitottnak kell lenned a kompromisszumos megoldásra.

3. Rettegsz az elutasítástól

Félsz attól, hogy megbántanak és elhagynak, ezért inkább te magad teszed meg ezt a lépést, vagy legalábbis fontolgatod a szakítást, hogy legyen egy kész terved, ha úgy érzed, a párod csalódást okozhat.

Mindenkiben van némi félelem az elutasítástól, de sokszor eltúlozzuk azt. Vigyázz, nehogy önbeteljesítő jóslatot hozz lére azzal, hogy a félelmeidtől hajtva elzárkózol a partneredtől érzelmileg. Ezzel távolságot teremtesz magatok között, mert a másik fél úgy értelmezheti a viselkedésedet, hogy már nem érdeklődsz iránta.

4. Félsz, hogy elveszíted az identitásodat

Lehetséges, hogy attól tartasz, ha teljes mértékben elkötelezed magadat egy kapcsolatban, és igyekszel megfelelni a párodnak, elveszíted önmagadat, és nem leszel boldog.

Természetesen fontos, hogy megfelelő figyelmet fordíts önmagadra, de közben a partnereddel is támogatnotok kell egymást, hiszen lényegében erről szól egy kapcsolat. A nagylelkűség és a rugalmasság rendkívül fontos tulajdonságok, amikkel mindkét félnek rendelkeznie kell egy jól működő kapcsolatban.

Vizsgáld meg a saját félelmeidet, és beszélj nyíltan a pároddal az előttetek álló akadályokról. Haladjatok fokozatosan, lépésről lépésre, és csak akkor adjátok fel, ha úgy érzitek, már mindent megpróbáltatok, de nem sikerült megoldásra jutnotok. Ebben az esetben el kell ismernetek, hogy valóban véget kell vetnetek a kapcsolatotoknak. Mindenesetre tartsátok szem előtt, hogy mindketten független személyek vagytok, és egyikőtök sem azzal a céllal van a világon, hogy a másiknak megfeleljen.

A félelmeinkkel való szembenézés és az egymás mellett való elköteleződés komoly munka lehet, de egy jól működő kapcsolat megéri az erőfeszítést.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek