Napi Like30 másodperc alatt megérted, hogy miért van ennek az optikai csalódásnak ekkora...

30 másodperc alatt megérted, hogy miért van ennek az optikai csalódásnak ekkora sikere

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Nem kell megijedni a következő kisfilm által bemutatott vizuális illúziótól. Egy nagyon egyszerűnek tűnő, de mégis komplex mozgó ábrán keresztül győződhetünk meg arról, hogy agyunk mennyire másképp dolgozza fel a látott információkat.

optikai-csalodas

Ez az illúziós kis játék lett 2014-ben a legjobb, amelyet az Amerikai Egyetemen tanító Arthur Shapiro és Alex Rose-Henig ötlött ki. Látszólag nyolc fehér labda szépen egymást követően az óramutató irányával ellentétesen köröz.

A videóban később kiderül, hogy mindegyik labda viszont teljesen egy egyenes vonalon közlekedik, viszont mind a nyolc áthalad egy közös ponton. Ha csak egy labdára figyelünk, akkor az láthatóan csak egy vonalban mozog fel-alá.

A videón mindezt részleteire lebontva is meg lehet tekinteni. Az emberek csak kis hányada képes észrevenni, hogy nem minden az, aminek látszik, ez nagy koncentrációs képességet igényel. Ha viszont kiderül az illúzió mögötti „turpisság”, akkor már az agyunk teljesen másképp tekint a jelenségre, az optikai csalódás már nem fog működni többé.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek