KuriózumAz ikrek, akik születésükkor már 30 évesek voltak

Az ikrek, akik születésükkor már 30 évesek voltak

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Lydia és Timothy Ridgeway alig néhány hete születtek, de ha a körülmények másképp alakulnak, a 90-es években is felnőhettek volna. Az október 31-én született ikrek új világrekordot döntöttek a legidősebb embriókból született babák körében: 29 évig és 10 hónapig voltak lefagyasztva.

A szülők, Philip és Rachel Ridgeway, akiknek már négy gyerekük volt, azért döntöttek az úgynevezett „embrió örökbefogadás” mellett, mert szerettek volna olyan gyerekeknek esélyt adni az életre, akiket korábban senki nem választott ki, és megfeledkeztek róluk. Arra azonban nem számítottak, hogy rekordot döntenek.

Philip és Rachel evangelikálok (vagy evangéliumi keresztények, ami nem azonos az evangélikus vallással), és hisznek abban, hogy az embriók már élőlénynek számítanak, ezért alapvető emberi jogok illetik meg őket. Az Egyesült Államokban egyébként több abortuszellenes állam is fogadott el törvényeket erre vonatkozóan az embriók jogainak védelme érdekében. A fel nem használt embriókat sokszor eladományozzák, és becslések szerint jelenleg körülbelül 1 millió embriót tárolnak az Egyesült Államokban.

Az ikrek, akik születésükkor már 30 évesek voltak
Fotó: Ridgeways család

„Tetszett az ötlet, hogy csapdába esett életeket menthetünk meg” – mondta a 35 éves Philip, aki szoftverfejlesztőként dolgozik. A házaspár a legrégebbi elérhető lehetőséget választotta a National Embryo Donation Centertől (NEDC), egy tennessee-i keresztény nonprofit szervezet kínálatából.

„Tudtuk az alapvető információkat a biológiai szülőkről, például a magasságot és a testsúlyt, de nem ezt használtuk kritériumként a választáskor” – mondta a 34 éves Rachel.

A párt sokkal jobban érdekelte az, hogy milyen régen voltak lefagyasztva az embriók. „Arra voltunk kíváncsiak, milyen régen várnak az embriók, melyikük várt a legrégebben szülőkre” – tette hozzá Rachel, aki édesanyaként minden idejét a gyerekeinek szenteli.

Az ikrek, akik születésükkor már 30 évesek voltak
Fotó: Ridgeways család

A házaspár tudta, hogy a biológiai apa petesejtdonorral hozta létre az embriókat, és 1992. április 22-én fagyasztották le azokat, de a férfi időközben elhunyt, az embriókat nem használták fel, és ezután kerültek a NEDC-hez.

A lefagyasztott embriók megmentése mellett az adományozás több tízezer dollárral olcsóbb lehet, mint a hagyományos IVF, mivel az embriókat ebben az esetben már megtermékenyítették.

„Amikor belevágtunk ebbe a folyamatba, meg akartuk találni azokat az embriókat, amelyeket figyelmen kívül hagytak vagy nem akartak. Olyan embriókat kerestünk, amelyeknek otthonra volt szükségük” – magyarázta Rachel.

Az ikrek, akik születésükkor már 30 évesek voltak
Fotó: Ridgeways család

„Fantasztikus volt a gondolat, hogy megszülhetem a saját örökbefogadott gyerekemet” – tette hozzá a nő.

A házaspárnak már három gyereke volt, amikor 2020-ban először elhatározták, hogy beültethető embriókat keresnek – a 8 éves Naomi, a 6 éves Joshua és a 3 éves Eliora. „Három gyerekem volt, akikkel nem voltak problémáim a terhesség alatt, ezért úgy gondoltam, hogy az embrió örökbefogadása nagyszerű lehetőség számunkra” – mondta Rachel. Mielőtt azonban kiválaszthatták és beültethették volna az embriókat, kiderült, hogy Rachel ismét babát vár, és nem sokkal később megszületett negyedik gyerekük, a most majdnem 2 éves Miriam.

Később azonban visszatértek az elképzelésükhöz, és 2022. február 28-án – közel 30 évvel az első lefagyasztásuk után – kiolvasztották az általuk választott öt embriót. Három embrió életképes maradt, ezeket beültették, és ezek közül kettő maradt meg. Rachel azt mondta, nem aggódott jobban a magzatok egészsége miatt, mint az összes többi terhessége alatt.

„Azt hiszem, soha nem is gondoltunk a hagyományos örökbefogadásra. A lefagyasztott embriók is emberek, ugyanúgy Isten képmására lettek teremtve, mindegyiknek szüksége van apára és anyára, és ebben az esetben mi biztosíthattuk ezt nekik” – mondta Philip.

Az ikrek, akik születésükkor már 30 évesek voltak
Fotó: Ridgeways család

A Ridgeway ikrek rekordot döntöttek, az ő születésük előtt ezt Tina és Ben Gibson állított fel, akiknek lánya, Gina, egy 27 éve lefagyasztott embrióból született 2020-ban.

Dr. Michael A. Thomas, az American Society for Reproductive Medicine elnöke szerint az embrió örökbefogadás nagyszerű lehetőség, és az időnek nem kell korlátot jelentenie. „Az embriók korlátlan ideig lefagyaszthatók. Tréfásan azt mondtam az embereknek, hogy az embrióikat akár az ük-ükunokáiknak is átadhatják, akikkel soha nem is fognak találkozni” – magyarázta az orvos.

Dr. John David Gordon, a Southeastern Fertility igazgatója szerint a Ridgeway családéhoz hasonló esetek sok meddőséggel küzdő embernek adnak reményt. „Több mint 25 éve dolgozom a meddőség területén, és ezeket az embriókat akkor fagyasztották le, amikor még a Stanfordon voltam rezidensképzésen. Ez egyszerűen elképesztő” – mondta.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek