Kuriózum28 év börtönre ítélték a Böjte Csaba atya otthonainak gyermekbántalmazó nevelőjét

28 év börtönre ítélték a Böjte Csaba atya otthonainak gyermekbántalmazó nevelőjét

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A Maros megyei ítélőtábla pénteken jogerős ítéletében 28 év börtönbüntetést szabott ki a dévai Szent Ferenc Alapítvány volt alkalmazottjára. Az ügyészek szerint a rábízott gyermekeket tíz éven át rendszeresen és akadálytalanul bántalmazta szexuálisan és fizikailag az alapítvány két Hargita megyei bentlakó otthonában.

A 36 éves K. Sz.-t három vádpont kivételével az összes vádpontban bűnösnek találták, és a szabadságvesztés mellett az alapfokon kiszabott 790 ezer lejes kártérítést is ki kell fizetnie a sértetteknek.

Tavaly június 29-én a csíkszeredai bíróság alapfokon harminc év börtönbüntetésre ítélte a Böjte Csaba szerzetes által működtetett Szent Ferenc Alapítvány volt nevelőjét. K. Sz. vádlottat 24 bűncselekmény miatt összesen 87 év és hat hónap börtönbüntetést szabtak ki, 12 vádpontban pedig megállapították a bűncselekmény elévülését.

A bíróság halmazati büntetésként ítélte 30 éves szabadságvesztésre, emellett 790 ezer lej kártérítés kifizetésére a vádlottat. A 36 éves férfi ellen 15 fiú vallott a tárgyaláson.

Az alapfokú ítélet ellen a csíkszeredai ügyészég és a vádlott is fellebbezett, a mintegy tíz és fél hónapig tartó fellebbviteli per tavaly július 28-án kezdődött a Maros megyei ítélőtáblán. A bíróság pénteken hozta meg az ítéletét, e szerint három vádpontban felmentették K. Sz.-t, de a többiben vétkesnek találták, és együttesen 54 börtönt szabtak ki a volt nevelőre.

Az ítélőtábla végül halmazati büntetésként 28 év börtönre ítélte a vádlottat, és a 790 ezer lejes kártérítésről hozott alapfokú döntést is fenntartotta – írja a Transtelex.ro.

Az alapfokú ítélet kihirdetése után Böjte Csaba is megszólalt, elismerte a felelősségüket, és elmondta, azon vannak, hogy ilyen többet ne forduljon elő.

„A történtekben nekünk is van felelősségünk, azon vagyunk, hogy ilyesmi ne történhessen meg még egyszer” – mondta akkor Böjte atya.

„A megrázó esetet követően azonnal belső strukturális változtatásokat eszközöltünk a nevelők kiválasztásában és rendszeres ellenőrzésében, továbbá folyamatos képzéseket biztosítunk számukra annak érdekében, hogy gyermekek védelme maradéktalan legyen. Ezzel összhangban a gyermekek számára folyamatos internethozzáférést és telefonhasználatot biztosítunk, mindannyiuknak megadtuk a kiskorúak védelmére szakosodott hivatal elérhetőségét is” – írta az atya a Facebook-oldalán.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek