Kuriózum28-dik születésnapja után meghalt a nő, akin súlyos depressziója miatt eutanáziát hajtottak...

28-dik születésnapja után meghalt a nő, akin súlyos depressziója miatt eutanáziát hajtottak végre

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Mit számít a test egészsége, ha az elme egyensúlya megbomlik? Hol maradnak az ész érvek, a még hátralévő majdnem egész élet víziója, ha nincs benne öröm és boldogság? Egy 28 éves fiatal, egészséges nő inkább választotta a halált, mint az életet, mert annyira elviselhetetlennek érezte a depresszióját, hogy már nem bírt együtt élni vele.

Zoraya ter Beek egy kis hollandiai faluban élt, közel a német határhoz. Volt egy élettársa és két macskája – látszólag úgy élt, mint bármelyik huszonéves, akire még vár a jövő. Arról álmodott, pszichiáter lesz, hogy másokon segíthessen. A súlyos depressziója azonban arra sarkallta őt, hogy az eutanázia módszerével véget vessen az életének.

A nő a helyi holland médiának korábban bevallotta, keményen küzdött a mentális egészségével. De az orvosai mintha feladták volna helyette: állítólag közölték vele, hogy nincs több lehetőség, amivel segíthetne zaklatott lelkiállapotán.

Zoraya így a kezébe vette a sorsát, és az Eutanázia Szakértői Központ segítségével, május 22-én, három héttel a 28. születésnapja után halt meg – derült ki egy barátja blogbejegyzéséből.

„Pszichés szenvedés miatt engedélyezték neki az eutanáziát. Több mint 2,5 évig volt az Eutanázia Szakértői Központ várólistáján, és az ezt követő folyamat is több mint hat hónapig tartott. Megismertem Zorayát, mielőtt elkezdődött volna a folyamat. És egy gyönyörű barátság született” – írta a nő barátja.

Zoraya ter Beek
Fotó: The Free Press

„Nemcsak a halálvágyunkat osztottuk meg vagy a küzdelmet azért, hogy életben akarjunk és tudjunk maradni. Sokkal többet is megosztottunk. Annyi szép és szórakoztató dolgot” – tette hozzá, mert igenis voltak szép emlékek, örömteli pillanatok Zoraya életében is.

„Nagy félreértés, hogy aki a halálra vágyik, az soha többé nem tud semminek sem örülni. Vagy hogy már semmit nem képes szeretni” – magyarázta a nő barátja.

De eljön az a pont, amikor az ember válaszúthoz érkezik. Zoraya pedig így nyilatkozott az elméletéről: „Mindig nagyon világosan fogalmaztam, hogy ha nem lesz jobb, akkor nem tudom ezt így tovább csinálni”.

A halálát is ugyanilyen határozottsággal tervezte meg: hamvasszák el, miután a nappalijában lévő kanapén örökre elaltatják. Ne legyen semmiféle zene az esemény alatt.

A procedúra alatt pedig előbb kapni fog egy nyugtatót, majd egy gyógyszert, amitől leáll a szíve. És nem lesz egyedül: a barátja mellette lesz – számolt be a NY Post.

Stef Groenewoud, a hollandiai Kampeni Teológiai Egyetem egészségügyi etikusa az eset kapcsán így nyilatkozott: „Az eutanáziát valamiféle elfogadható lehetőségként látom, amelyet az orvosok, a pszichiáterek ma felkínálnak, miközben korábban ez volt a végső megoldás. Különösen a pszichiátriai betegségekben szenvedő fiatalok esetében látom azt a jelenséget, hogy az egészségügyi szakemberek könnyebben lemondanak róluk, mint korábban.”

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek