Kuriózum25 évet ült börtönben egy ártatlanul elítélt texasi férfi

25 évet ült börtönben egy ártatlanul elítélt texasi férfi

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A texasi Michael Morton 1986-ban, 32 évesen azért kerül börtönbe, mert a vád szerint meggyilkolta feleségét, amiért az nem volt hajlandó lefeküdni vele a születésnapján. A bűntény napján Morton munkában volt, ez alatt feleségét, Christine-t otthonában ölték meg.

Michael Morton

Az ügyészség ennek ellenére a férfit vádolta meg a gyilkossággal, elítélték, és a gyermekét is elvették tőle. Az akkor három éves fiú a rokonoknak leírta, hogyan nézett ki a gyilkos, akinek zöld autóját a szomszédok is látták leparkolni, sőt, a férfit egy közeli erdőbe is látták besétálni.

„Nem volt sem bizonyíték, sem szemtanú, sem gyilkos fegyver” – idézte fel az eseményeket a 2011-ben szabadult apa, aki szerint azért kellett ártatlanul bűnhődnie, mivel nem találták meg az igazi tettest. A férfi a 25 év alatt évente csak kétszer láthatta a fiát, akinek a börtönön kívül semmi emléke nincs az apjáról.

Az igazság úgy derült ki, hogy egy, a hasonló ügyek feltárására szakosodott ügyvédcsoport nemrég egy véres kendőt mutatott be bizonyítékként, amelyen a valódi gyilkos DNS-e és a meggyilkolt nő vére volt. Az ügyvédek évekig küzdöttek azért, hogy a hatóságok elvégezzék a DNS-tesztet, amelyik végérvényesen bizonyította Michael Morton ártatlanságát.

Kiderült, hogy a tettes egy Mark Norwood nevű, büntetett előéletű bűnöző volt, aki az eset után még egy alkalommal gyilkolt. Arra is fény derült, hogy 1986-ban az ügyész ugyan birtokában volt ezeknek az információknak, ám visszatartotta azokat a saját sikere érdekében. Ellene most eljárást indítottak. Michael Morton 2011-ben, 25 év után szabadult a börtönből, azóta egy program keretében azért küzd, hogy a hozzá hasonló ártatlan emberek ne kerülhessenek rács mögé.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek