Kuriózum2050-re az emberek képesek lesznek „túlélni” a halált azáltal, hogy „ikermásaikat” hozzák...

2050-re az emberek képesek lesznek „túlélni” a halált azáltal, hogy „ikermásaikat” hozzák létre – jósolja a szakértő

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Amióta ember él a földön, azóta foglalkoztatja őt a gondolat, mi történik a halál után? A kérdésre a Szentírás és a tudomány is megpróbál átfogó válaszokat adni, de hogy valójában mivé is leszünk, miután a testünk végleg elhasználódik, azt senki sem tudja megmagyarázni.

Az emberiség azóta is kutatja ezt a témát – a lélekvándorlástól kezdve a halál konkrét legyőzéséig, és most úgy tűnik, a klónozás mellett kialakulóban van egy módszer, mellyel valóban elérhető az öröklét.

Dr. Ajaz Ali azt jósolja, hogy néhány évtized múlva az elhunyt szeretteink továbbra is élni fognak – digitális formában, köszönhetően annak, hogy a mesterséges intelligencia „megörökíti” a kinézetüket és a személyiségüket, ezáltal reprodukálva őket nekünk, hogy sose kelljen a hiányukat éreznünk, állítja egy számítógépes szakértő – írja a Mirror.co.uk.

A nagy teljesítményű mesterséges intelligencia technológiának köszönhetően, az emberek képesek lesznek megalkotni önmaguk „digitális ikertestvérét” – magyarázza dr. Ali, a Ravensbourne Egyetem üzleti és számítástechnikai tanszékének vezetője.

A hasonmást az élő személyről rögzítik majd felvételek, a digitális lábnyomuk elemzése és olyan dolgok segítségével, mint a mozgásrögzítés és a vizuális jelenlétükről készült képek.

Dr. Ajaz Ali

Ez az „ikertestvér” képes lenne tovább élni a halál után, lehetővé téve a gyászoló hozzátartozók számára, hogy a szerettükkel kapcsolatba lépjenek annak ellenére, hogy az meghalt.

Dr. Ali szerint „a mesterséges intelligencia digitális technológiákkal és mozgásrögzítő eszközökkel való összekapcsolásával tudatosságunk, tudásunk és tapasztalataink átkerülnek a digitális hasonmásainkra.” Az informatikus azt is elárulta, ez a módszer 2050-ben már létezhet, és forradalmi találmány lenne.

„Az NLP-alapú eszközök segítségével, amelyek sokkal fejlettebbek lesznek, mint a ChatGPT és a Bard, az emberek képesek lesznek valós időben interakcióba lépni ezekkel a digitális ikrekkel, és hasznosítani a tudásukat, ötleteiket” – tette hozzá dr. Ali.

Sokaknak talán nem újdonság, de az online kiskereskedelmi óriás, az Amazon már bemutatott egy olyan technológiát, amely lehetővé tenné, hogy Alexa nevű okoshangszórója egy halott rokon hangján szóljon a felhasználókhoz.

Rohit Prasad, a projekt vezető alelnöke és tudósa tavaly júniusban jelentette be, hogy az Alexa hamarosan képes szintetizálni a halott rokonok hangját annak érdekében, hogy „az emlékek maradandóak legyenek”. Ez lehet a kapocs, mely közelebb hozza az embereket az elvesztett rokonaikhoz.

A terv az, hogy nagyobb bizalmat építsenek a felhasználók Alexával folytatott interakcióiban azáltal, hogy több „emberi tulajdonságot, empátiát és érzelmeket” helyeznek bele.

„Bár a mesterséges intelligencia nem tudja megszüntetni a veszteség okozta fájdalmat, de határozottan képes arra, hogy az emlékeik maradandóak legyenek” – vélekedett Prasad, aki egy videóban meg is mutatta a projekt lényegét: egy kisfiút, akinek a halott nagymamája olvassa fel az esti mesét, természetesen Alexa közbenjárásával.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek