Kuriózum18 dolog, amit csak a balkezesek érthetnek meg!

18 dolog, amit csak a balkezesek érthetnek meg!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Benjamin Franklin. Paul McCartney. Kurt Kobain. Barack Obama. Leonardo de Vinci. Egytől-egyik hihetetlenül nagy történelmi személyiségek, akik maradandót alkottak a világ számára. És mi a közös bennük? Mindannyian balkezesek!

18 dolog, amit csak a balkezesek érthetnek meg!

A balkezes emberek nem mindennapiak, ugyanis a népességnek csupán 10%-át teszik ki. Számtalan babona és misztikus történet övezi a balkezességet, mint jelenséget, de azt el kell ismernünk, hogy a balkezesek valóban sokkal különlegesebbek jobbkezes társaiknál. Habár lehet, hogy a hétköznapi feladatok során néha nehézségekbe ütköznek, de mégis büszkének kéne lenniük erre a nem mindennapi adottságra.

Nézzünk pár olyan hétköznapinak tűnő dolgot, ami nekünk, jobbkezeseknek természetesnek tűnhet, de a balkezesek számára igazi kihívás:

1. Az írás fájdalmas lehet

A balkezeseknek balról jobbra haladva kell mozgatni a kezüket, ami a tinta, vagy az írószer nyomainak elmaszatolásával járhat.

2. Külön cuccok léteznek csak a balkezesek számára

Mivel valójában mindent „fordítva” fognak meg, ezért a legátlagosabb eszközöket számunkra is kifejlesztették balkezes verzióban: tollak, ollók, jegyzettömbök, de még a bumerángok is.

3. Kényelmetlen lehet az ülés

Bármilyen előadóterembe belépve a padok, jobbkezesek számára vannak kialakítva. Ezért akár órahallgatás közben, vagy éppen az ebédlőben is olyan helyet keresnek, ahol kényelmesen tudják végezni a dolgukat.

4. Speciális játékkonzolokra van szükségük (vagy ennek hiányában rengeteg gyakorlásra)

A PlayStation, X-Box, Wii, és egyéb elektronikus játékok konzoljai mind jobbkezeseknek lettek kifejlesztve, ami megnehezíti a játékok élvezetét, de idővel, vagy szerencsés esetben speciális konzolokkal bele lehet jönni.

5. Az autóvezetés is igazi kihívás

Mivel az autó belsejében a legfontosabb műszergombok a jobboldalon helyezkednek el, ezért a vezetést is többen kell gyakorolniuk. Ez persze nem azt jelenti, hogy kevésbé jobb sofőrök lennének jobbkezes társaiknál.

6. A billentyűzet számjegyeket tartalmazó része is gondot jelenthet

Manapság már szinte minden billentyűzet tartalmaz numerikus részt, ami nagyon jó mindazoknak, akik nem szeretnének külön számológépet használni, viszont a balkezesek esetében már megint más a helyzet, ugyanis szinte az összes ilyen rész a jobb oldalon foglal helyet.

7. Mindenki „rossz” kézzel akar kezet fogni velük

Jobb kézzel szokás kezet fogni, ezt mindenki tudja, de a balkezesek esetében igenis joguk van balkézzel köszönteni egymást.

8. A konzervek és a befőttesüvegek nem igazán jó barátok

Nem nehéz kitalálni, hogy miért! Egész egyszerűen nehézkes a kinyitásuk.

9. Az öltözködéssel is akadhatnak gondok

A nyakláncoktól, egészen a karkötőkön, órákon át az övekig mindennek a kapocs része a jobb oldalon van. Ezek becsatolása még egy jobbkezes számára is nagy kihívás, nemhogy egy balkezes számára!

10. A spirálos kötésű füzetek ellenségek!

Ahogyan említettem az írás nehézségein kívül még a spirálos kötésű füzetek is tesznek egy lapáttal a dolog nehézségére, ugyanis nem engedik a bal kezet szabadon mozogni.

11. Az örökös „Balkezes vagy?” kérdés

Annak ellenére, hogy igencsak ritkaság a balkezes ember, attól még igenis léteznek, ezért ha észreveszed, hogy valaki az, akkor ne kezd egyből ezzel a butácska kérdéssel, mert tuti biztos már számtalanszor hallotta már.

12. Büszkék, mikor megtudják, hogy egy híresség is balkezes

Balkezesnek lenni igenis jó és ritka dolog. Főleg ha egy híres emberről derül ki, hogy balkezes, az csak tovább erősíti ezt az érzést.

13. Át kell rendezzék az evőeszközöket

A vendéglőkben általában jobbkezesek részére terítenek, ezért minden evőeszköz pont fordítva van elhelyezve.

De nehogy bárki is azt higgye, hogy balkezesnek lenni csupa rossz! Erről szó sincs, úgyhogy következzenek a balkezesség szépségei:

1. Nagyobb eséllyel lehetnek géniuszok

Még a kutatások sem tudják pontosan megmondani miért, de a balkezesek nagyobb intelligenciával rendelkeznek. Egyes szakértők szerint ez azzal magyarázható, hogy a balkezesek mindkét agyféltekéjüket kénytelenek tornásztatni.

2. Előnyük származhat a sportok terén

Ez különösen a box, baseball és a tenisz esetében áll fent. Ritkán kerül össze egy bal és egy jobbkezes ellenfél, de ha mégis, akkor a balkezesek általában sokkal ügyesebbek.

3. Egyszerre több dolgot is könnyedén el tudnak végezni

Itt sem világos még a tudomány számára, hogy miért, de a balkezesek sokkal jobban képesek összehangolni különböző tevékenységeket, ezáltal sokkal hatékonyabban és gyorsabban tudnak több feladatot egyszerre végezni.

4. Hihetetlenül kreatívak

Kutatások eredményeképpen a balkezesek sokkal kreatívabbak, és a karrierjük tekintetében is eredményesebbek jobbkezes társaiknál. A legtöbb balkezes a művészet területén képes igazán kifejezni önmagát.

5. Többet keresnek

A fentiekben említett hátrányok ellenére sem teljesítenek rosszabbul akár az iskola vagy munkahely területén. Sőt egyes mérések szerint akár napi 10-15%-al több pénzt is keresnek, mint a jobbkezesek.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek