Lélektár15 pontos bakancslista a Filantropikumtól

15 pontos bakancslista a Filantropikumtól

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Carpe diem – tartja a mondás, bár személy szerint nem ülnék fel erre a 60-as években, a hippik által eltorzított értelmére. A mögöttes tartalmat megragadva ugyanakkor megfogalmazható egy – részemről szubjektív- lista, melyet ha végig pipálgatunk elmondhatjuk magunkról, hogy igen is életünknek volt tartalma. Fogadjátok derűsen a Filantropikum.com bakancslistáját!

bakancslista

1. Zenei fesztivál

Hallgasd és tombold végig kedvenc együttesed élő koncertjét egy fesztivál keretein belül. Vegyülj el és oldódj fel a többezres tömegben, ismerkedj idegenekkel, szabadulj fel! Az ember szociálpszichológiai tulajdonsága, hogy nagy tömegben az önképe feloldódik, felhígul, és képes a teljes kikapcsolódásra. Ezt kisebb baráti körben nem lehet megélni, a fesztiváloknak külön mikro-univerzuma van.

2. Hívd meg szüleidet egy ebédre

A szüleidnek köszönheted, hogy olvasod ezt a cikket, és azt is, hogy létezel. Hajlamosak vagyunk időnként kifakadni rájuk, amiért terelni próbálnak minket, de legalább egyszer életünkben tegyük félre minden nézeteltérésünket, és hívjuk meg őket egy ebédre, vacsorára. Az alkalom középpontjában legyen a szeretet, a hála.

3. Utazz egy más kontinensre

Csupán várost váltva is érezhetjük az ember-ember közötti mentális, nyelvi, szokásbeli különbségeket, és ezt terjesszük ki még nagyobb dimenzióba. Ha egy más kontinensre utazunk, teljesen más klímát, kultúrát, embertípust ismerhetünk meg (ha nyitottak vagyunk), amely fontos tapasztalatot jelenti további életünkben, főképp a toleranciát tekintve. Égetően fontos élettapasztalat!

4. Adrenalin

Ez a kémiai anyag bizonyos élmények megtapasztalásával természetes módon szabadul fel a szervezetünkben, és amikor elönti agyunkat, természetfeletti tapasztalatokkal gazdagodhatunk. Személy szerint legkevésbé sem vagyok adrenalin függő (értsd: extrémsportos valaki), de azt mondom, feltétlenül szükséges – legalább egyszer egy életben, szándékosan. Síklóernyő, bungee jumping, vadvízi evezés – keressünk “profilunkhoz” leginkább közelálló kalandot!

5. Egész hétvégés zenés-táncos ismerkedési kultúrest

BULI! Minél inkább eljár felettünk az idő, annál kevésbé vágyunk a fiatalságunkra emlékeztető kómás, egész hévégés bulikra. Egyrészt érthető, másrészt anno fiatalok voltunk, és teljesen másképp éltük meg. Engedjük meg magunknak, hogy a régi idők kedvéért mégegyszer teljes erővel kirúghassunk a hámból!

6. Beszélgessünk más hittel, más vallással, meggyőződéssel rendelkező személlyel

Ugyancsak tolerancia szempontjából fontos, hogy ne csak a sajátos univerzumunkon belül érdeklődjünk, hanem ismerjünk meg teljesen más világmagyarázatot, más értékrendszert, más hitet. Ahhoz, hogy megkapjuk a helyünket a világban, hogy teljes értékű életet éljünk, szükségünk van arra, hogy más ideológiákkal ismerkedjünk meg közvetlenül. Ha nem is érezzük magunkénak, de legalább tudjunk róla.

7. Szavazzunk

Leginkább a posztkommunista országokra jellemző az a magatartás, hogy a szavazati joggal rendelkező egyének megtagadják maguktól ezt a jogot – nem járnak el szavazni. Egyrészt megértem, mert én is K-Európában lakom, és közvetlenül tapasztalom az antitalentum politikai vezetést, másrészt viszont szavazni egyszerűen muszáj. Ha eddig nem éltük e joggal, vegyünk erőt magunkon, és egyszer legalább üssünk pecsétet.

8. Fesd meg a hajad

…vagy próbálj ki egy teljesen új frizurát. Elképesztő, hogy a hajkorona mennyire képes megváltoztatni a személy egyéniségét – vizuális értelemben. Ki tudja? Akár jól is állhat neked, ha pedig nem, majd visszanő… Egyszer, legalább egyszer legyünk merészek, és vágassunk-fessünk valami teljes egészében újat.

9. Látogass meg egy homoszexuális lokált

…ha pedig homoszexuális vagy, látogass meg egy heteró bárt. Miért? Harmadszor is a tolerancia. Ha kitekintesz a világból, rájössz, hogy a homoszexualitást egyre több helyen, alkotmányosan is elfogadják, és legalizálják a házasságokat. Ezeket a lépéseket hidd el, nálad okosabb emberek hozzák, és ezerszer több felelősséget vállalnak érte, mint amikor te otthon, a konyhaasztal mellett azt mondod, hogy hülyeség, és gusztustalan. Nem kell egyéjszakás kalandban részt venned, szó sincs erről. Egyszerűen csak ismerj meg egy közösséget, aki jogai érvényesítéséért nem kis erővel küzd (nyilván nem a heteróról beszélek).

10. Szakítsd meg a kapcsolatot egy barátoddal

…akiből kiábrándultál. Nem minden gyerekkori, vagy akármilyen kori barátság tart a sírig. Gyomlálni kell ezeket a kapcsolatokat, mert gyakoriak a felszínesek közöttük. Akivel jól esik kávézni, strandolni járni, még nem feltétlenül a barátod. Ha terhedre van, négyszemközt beszéljétek meg a problémát, ha pedig úgy érzed csak hátráltat, vagy egyenesen irritál, egyszerűen szakítsd meg a kapcsolatot vele. Ez is az élet része.

11. Légy karitatív!

Adni jobb, mint kapni – mondják a bokszolók. Viccet félretéve éljük át az adakozás varázsát! Vállaljunk be egy éjszakát hajléktalan szállón, ingyen konyhán, vagy jelentkezzünk katasztrófa (árvíz, tűzvész, földrengés stb.) sújtotta vidéken önkéntesnek, és segítsünk önzetlenül a rászorulókon.

12. Vakrandi

Nincs felelősség, nincs előzőleges információnk a zsebben, nincs kötöttség. Nem tudsz készülni rá, és az adott 1-2 órában teljesen rád van bízva, hogy mit hozol ki egy vakrandiból. Lehetsz bármennyire idős, én azt mondom ki kell próbálni, próbára kell tenni ezt a fajta spontaneitást is. Zárójelben hozzáfűzhető, hogyha épp szingli vagy, sosem tudhatod kiben bújik meg az “Ő”.

13. Testedzés

“Nem sportolsz? Nem baj, az már fél egészség”, a kedvenc magyar hiphop előadómtól idéztem. Testünk fizikai állapota csak rövid ideig marad fiatalos és csinos. Ez a pont a listában nem egyszeri alkalomra szól, hanem egy rutint feltételez. Minél hamarabb építs be életrendedbe egy kis testmozgást, ha úgy érzed, a fél egészség nem egészség. Próbáld ki a fegyencedzést!

14. Táborozz a szabad ég alatt

Nem elég csillivilli frázisokat ajnározni egy kávé mellett a természet szépségéről addig, amíg nyuszik vagyunk egy szabad ég alatt eltöltött vadkempinghez. Van egy olyan elméletem, hogy aki tanulni akar, az járjon iskolába, aki pedig az életre akar felkészülni, az járjon bokszolni és jelentkezzen cserkésznek is. Az iskola nem az életre készít fel, ideje lenne megérteni.

15. Tanulj meg egyedül lenni

A kapcsolatod önmagaddal életed legfontosabb kapcsolata. Él a törvény, hogy minden kapcsolatod a saját bensőddel való kapcsolat kivetülése, azaz ha többszörösen szerelmi csalódott vagy, akkor veled van a gond. Ugyan ez mondható el a baráti kapcsolatokról is: ha nincsenek barátok, azért te vagy a hibás.

Ezen a kapcsolaton leginkább azzal lehet javítani, ha többször és sokáig maradunk egyedül, úgymond magányban. Ilyenkor a saját gondolatainkkal birkózhatunk, és ha kellőképen nyitottak vagyunk, saját problémáinkat is fel tudjuk kutatni. Ahogy egy fentebbi pontban írtam, a tömeg, a társaság elnyomja az egyént, mintegy feloldódik benne, és nem érzi sajátos hibáit. Oszlik a felelősség, közös célra, konszenzusra van szükség, és ezek nem fejlesztik az egyéniséget. Tanuljunk meg egyedül is jól érezni magunkat!

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek