Kuriózum11 figyelmeztető jele annak, hogy érzelmileg a párodtól függsz!

11 figyelmeztető jele annak, hogy érzelmileg a párodtól függsz!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Érzelmi függőségről akkor beszélhetünk, mikor egy párkapcsolat két tagja, vagy az egyik fél, nem képes önállóan működni a másik nélkül. Ha nincsenek együtt, akkor a függőségben szenvedő személyben félelem alakul ki, és ahelyett hogy szeretné a párját, inkább azon retteg, hogy elveszíti őt, és ha egyszer a félelem beférkőzik a kapcsolatba, akkor sok mindent tönkretehet.

11 figyelmeztető jele annak, hogy érzelmileg a párodtól függsz!
Fotó: Ashley Webb/Flickr.com

Most abban segítünk, hogy elárulunk 11 figyelmeztető jelt, ami az érzelmi függőség kialakulására utalhat, amit ha gyorsan felismersz, akkor még időben megelőző lépéseket tudsz tenni, hogy nehogy jobban elfajuljanak a dolgok.

1. Ha inkább feladod a saját álmaidat, csak hogy a párodat támogasd

Az természetes, ha a párok, házastársak támogatják egymás elképzeléseit, de az már a teljes feladás, ha a saját terveidről lemondasz, csakhogy a párod szárnyalhasson. Ez egyszerűen egyenlőtlenséget, egyensúlyzavart idéz elő a kapcsolatodban. És ennek a félelem az oka, mert azt gondolod, hogy ha nem segítesz a párodnak, akkor elveszítheted és a kapcsolatodnak lőttek.

2. Úgy érezd, hogy fele annyit érsz, ha a párod nem áll melletted

Az önértékelésed mélypontra zuhan, ha érzelmileg függő kapcsolatban vagy. Ez azért veszélyes, mert állandó figyelemre, visszajelzésre szorulsz, még olyan csekélységekben is, mint a mosogatás, takarítás, mert azon szorongsz, hogy vajon jól csinálsz-e mindent. Törekedj a függetlenségre, ami akár a kapcsolatodat is megmentheti.

3. Csak a kapcsolatodra figyelsz, azon kívül a világ megszűnik számodra

Egy érzelmileg függő kapcsolatban csak arra figyelsz, hogy mi van a pároddal, és mi van a párkapcsolatoddal. Egyszerűen nem foglalkozol többé a barátaiddal, a családoddal, a karriereddel. Egyszerűen megszállottá válsz a kapcsolatodat illetően. Ez pedig komoly probléma.

4. Észreveszed ugyan, hogy nincs minden rendben a kapcsolatodban, de mégsem teszel semmit

Inkább a szőnyeg alá söpröd a problémáidat, még akkor is, ha a párod megcsalt, erőszakoskodik, vagy rendszeresen alkoholt fogyaszt. Ha nem cselekedsz időben, már később sem tudsz tenni semmit, és benne maradsz egy boldogtalan, fájdalmakkal teli kapcsolatban.

5. Ha a párodnak mindig veled kell lennie

Egyszerűen megszűnik a személyiséged autonómiája, nem veszel tudomást arról, hogy már nem törődsz a családoddal, a barátaiddal. És egyre csak mélyül ez a függőség, és a végén kezelhetetlen lesz az egész helyzet.

6. Inkább vele szeretnél lenni, mint egyedül

Ez egy bizonyos szintig nem baj, de ha az időd minden pillanatát a párod közelében akarod tölteni, és nincs hobbid, bármilyen elfoglaltságod, amit egyedül szoktál csinálni, akkor pár év múlva nehéz helyzetben fogod találni magad, mert gyakorlatilag megszűnik a függetlenséged. Saját magad érdekében tölts némi időt egyedül, légy csak magaddal.

7. Egyszerűen nem tudsz már örömet találni az életben, ha nincs a párod melletted

Csak a pároddal tudsz boldog lenni, csak ő jelenti a boldogságodat, semmi és senki más. Ez azért rossz, mert mikor nem tud melletted lenni, akkor az egész világod összeomlik, akárcsak egy kártyavár.

8. Manipulatívvá válsz

Egyszerűen dühbe gurulsz, ha a párod nem hív fel, mikor megérkezik valahová, vagy, ha inkább a barátaival találkozik. A függőség egyik jele, hogy megpróbálsz irányítani mindent, befolyásolod a párod, amivel sokat árthatsz a kapcsolatodnak.

9. Ha eszedbe jut a szakítás, azonnal szorongani kezdesz

Mikor arra gondolsz, hogy elveszítheted a párodat, azonnal egy erős, szorongó érzés tör rád, és úgy érzed, hogy vége lenne az életednek, ha bekövetkezne az, amitől a legjobban rettegsz.

10. Rossz közérzet

A függőség semmiképp sem tölt el pozitív érzésekkel, sőt, a közérzeted legtöbbször rossz, nem érted, hogy miért vagy kedvetlen, és miért nem tudsz örülni dolgoknak.

11. A barátaid figyelmeztetnek, hogy érzelmi függőségben szenvedsz

Ez talán a legegyértelműbb jel, amelyet jó ha komolyan veszel, mert azok az emberek, akik szeretnek és közel állnak hozzád, sokszor tisztábban látják a helyzetedet, mint te magad.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek