Holotropikum10 perc a kis kedvenceddel és máris jelentősen csökkentetted a stressz-szinted

10 perc a kis kedvenceddel és máris jelentősen csökkentetted a stressz-szinted

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az egyetem stresszes, a munkahely stresszes, a számlák befizetése stresszes… és még sorolhatnánk mennyi stresszforrás lakozik életünkben. Ha végigtekintünk egy modern ember életén, szinte össze se tudnánk számolni hány irányból nehezedik rá nyomás.

Éppen ennek a túlhajszolt életvitelnek az enyhítésére vezették be több külföldi egyetemen a „Pet Your Stress Away” programokat, ami annyit tesz, hogy kisállatokkal próbálják enyhíteni a hallgatókra nehezedő stresszt.

A Washnington State University nemrégiben megerősítette, hogy ez a projekt nem csak hallgatóik hangulatára volt pozitív hatással, hanem a kisállatok szeretetéből és energiáiból töltekezve a stresszt is jobban el tudták engedni.

„Már 10 percnek is óriási hatása van.” – mondta Patricia Pendry az egyetem Humán Karának professzora. „A megfigyeléseinken résztvevő diákok kortizol (az egyik legfőbb stresszhormon) szintje szemmel láthatóan csökkent.”

Ez volt az első olyan kísérlet jellegű megfigyelés, amely nem laboratóriumi környezetben, hanem mindennapi közegben mutatta ki, nevezetesen, hogy a kisállatok közelségének stresszcsökkentő hatása van.

A kísérletet 249 hallgató bevonásával végezték, akiket véletlenszerűen 4 csoportra osztottak. Az első csoport 10 percen át lehetőséget kapott arra, hogy kiscicákkal és kiskutyákkal játszhasson. A második csoport az első csoport résztvevőit nézte, amint azok a kisállatokat simogatják és közben várták a sorukat. A harmadik csoport egy teremben kisállatokról szóló videókat néztek, míg a negyedik csoport elkülönítve várakozott.

Mind a négy csoport résztvevőitől nyálmintákat vettek és megvizsgálták a kortizol szintjeiket. Az eredmény nem meglepő: a legalacsonyabb kortizol szintje az első csapatnak volt.

„Azt már tudtuk, hogy a hallgatók élvezik a kisállatokkal töltött időt, mivel ez segít nekik abban, hogy pozitív élményeket szerezzenek. Azt akartuk tanulmányozni, hogy mindez képes-e kihatni a stresszszintjükre? És igen, képes, ami nagyon izgalmas, mivel hosszútávon a stresszhormonok csökkenése jelentős előnyökkel járhat a fizikai és a mentális egészség szempontjából is. ” – magyarázta Pendry.

Pendry és csapata most ezt a munkát egy négy héten át tartó, kisállatokkal támogatott stresszmegelőzési program vizsgálatával folytatja. Az előzetes eredmények nagyon kecsegtetőek éppen ezért reméljük, hogy a közeljövőben ennek a projektnek is pozitív visszhangját halljuk majd.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek