Holotropikum10 ok, amiért nem szabadna húst fogyasztanunk

10 ok, amiért nem szabadna húst fogyasztanunk

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az emberek nagyon régóta táplálkoznak hússal, azonban tényleg annyira természetes, szükséges és egészséges táplálékról van szó? – teszi fel a a thesmartcuisine.com újságírója, aki 10 okot is felsorol a húsfogyasztás ellen.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

1. Az embernek nincsenek karmai, agyarai, vagy hosszú, éles és erős metszőfogai. Ebből logikusan következik, hogy az ember nem rendelkezik a ragadózókkal hasonló kvalitásokkal. Mivel nem vagyunk természetes ragadozók, így éhen halnánk, ha a túlélés érdekében puszta kézzel kellene vadásznunk. Az emberiség egy adott időpillanatban valóban elkezdett vadászni, ám napjainkban már hol vannak a vadászok? Szalámit, kolbászt, szalonnát vadásznak a hipermarketek polcairól? Miért nem próbálják ki magukat élesben, a természetben, puszta kézzel, vagy természetes fegyverekkel, és csak azután gúnyolják ki azokat, akik nem esznek húst? – teszi fel a kérdést a szerző, aki azt javasolja ezeknek a „vadászoknak”, hogy nyers húst egyenek, mivel az a természetes.

2. A mód és a kontextus, ahogy az emberi élőlények húst fogyasztanak nem egyéb, mint dögevés. Sokkolóan hangzik, de ez a helyzet, mivel csak a dögevők fogyasztják a mások által levadászott állati tetemeket. Az emberek nem ezt csinálják? Dehogynem. Azzal a különbséggel, hogy a boltokban kapható termékek alapanyagait nem vadásszák, hanem megsemmisítő táborokban tenyésztik és gyilkolják le.

3. Az ember genetikai és fizikai felépítése nem indokolja a húsevést. Az emberek és a húsevő állatok közötti biológiai különbségek nagyok. A ragadozók emésztőrendszere alig háromszorosa a testük hosszának, a mindenevőké 3-4 szerese, míg az emberi emésztőrendszer 10-12 szerese a testhossznak, hasonlóképpen a növényevőkéhez. Továbbá az emberi nyál lúgos, míg a húsevőké és mindenevőké savas, ugyanakkor a húsevő állatok sósav kiválasztása 20-szor erősebb, mint az emberek esetében. E miatt a húsmaradékok napokig, hetekig, vagy akár évekig is emésztetlenül maradhatnak a vastagbélben.

4. A hús számos okból mérgező az emberi szervezetre. Elsősorban a hús savas. Tudjuk, hogy az ideális emberi étrend 80 százalékban lúgos, és csak 20 százalékban savas.A savas élelmiszerek túlzott fogyasztása számos betegséghez vezethet. Tudományosan igazolt tény, hogy a lúgokban gazdag szervezetben nem élnek túl a vírusok, a baktériumok és a rákos sejtek. Szintén tudományosan igazolt, hogy az állati fehérjék, mint a hús is rákkeltők, és elősegítik a rákos sejtek számának növekedését. A húsfogyasztás miatt megjelenő leggyakoribb rákos megbetegedések: vastagbélrák, májrák és a hasnyálmirigyrák.

5. A húsfogyasztás súlyos betegségeket okozhat a rákon kívül, ezt is számos kutatás igazolja. A húsfogyasztás  felelős a szív- és érrendszeri, valamint az idegrendszeri megbetegedésekért, súlyos szívbetegséget, magas vérnyomást, agyvérzést, Parkinson-kórt és Alzheimer-kórt okozhat. Az állati eredetű táplálék másik súlyos következménye az elhízás. A telített állati zsírok mérgezőek a szervezetre, míg a növényi zsírok telítetlenek, egészségesek és nem vezetnek elhízáshoz. A húsfogyasztás másik lehetséges következménye a sokakat érintő impotencia és meddőség. Az állati húsban található húgysavat, sósavat és foszforsavat nem szintetizálja, nem semlegesíti az emberi szervezet, ami szövetgyulladáshoz, köszvényhez vezethet. Az állat húsában található hatalmas adrenalinmennyiség, ami a kegyetlen mészárlás következtében halmozódik fel agresszivitást vált ki a fogyasztóból.

6. A húsfogyasztás csontritkulást okozhat, mivel az állati protein, ami a tejtermékben sokkal magasabb, mint a húsban nemhogy kalciumot vinne be a szervezetbe, hanem eltávolítja azt onnan. A szervezet ugyanis úgy védekezik az állati fehérjék negatív hatásainak semlegesítése érdekében, hogy felszabadítja a kalcium-tartalékokat.

7. A húsfogyasztás az életenergia elvesztéséhez és a korai halálhoz járulhat hozzá. Széles körben elterjedt az a mítosz, hogy hús nélkül a férfiak nem lennének képesek megerőltető fizikai tevékenységek elvégzésére. Hibás! A hús megemésztése és az állati fehérjék szintetizálására befektetett energia sokkal nagyobb, mint a hússal bevitt energiamennyiség. A húsevés egyenes következménye az idő előtti halál.

8. A kereskedelmi forgalomban kapható húsok nagy többsége növekedési hormonokkal, veszélyes injekciókkal kezelt, szennyezett táplálékkal, csontliszttel és állati tetemekből készült takarmányokkal táplált állatok levágásából származik. Miért akarna valaki is mérgezett tetemekkel táplált tetemekből lakmározni? Leonardo da Vinci szavaival, miért akarnánk, hogy a testünk állati temetkezőhely legyen?

9. Előfordulhat, hogy átverés áldozatai leszünk, és macskahúst, kutyahúst, vagy éppen patkányhúst etetnek meg velünk.

10. Az emberiség nagy elméi, művészei, géniuszai közül a legtöbben vegetáriánusok voltak: Leonardo da Vinci, Hippokratész, Albert Einstein, Szókratész, Pitagorasz, Platon, Isaac Newton, Lev Tolstoy, Mahatma Gandhi, Voltaire, Konfucius, Albert Schweitzer, George Bernard Shaw, Mary Shelly, Immanuel Kant, Vincent Van Gogh és sokan mások.

A szerző a cikk végén megjegyzi, hogy húson a szárazföldi, melegvérű állatokból izomszöveteit érti. Hozzáteszi, hogy nem sértegetni akarja a húsfogyasztókat a fenti írással. „Lehet, hogy nem vagyok eléggé informáltak ezek az emberek, de meggyőződésem, hogy olvasva a fenti bizonyítékokat, ezentúl jobban fogják keresni a lehetőségeket, hogy fejlesszék az e téren való ismereteiket, ami után megértik, hogy óriási tévedésben éltek eddig, és egy falat húst sem akarnak majd bevenni a szájukba. Így voltam én is, miután 30 évig húsevő voltam” – zárul az írás.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek