Holotropikum10 egyszerű akaraterő fejlesztő gyakorlat, amit jó ha te is ismersz!

10 egyszerű akaraterő fejlesztő gyakorlat, amit jó ha te is ismersz!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

„Hogyan lehet erősíteni az akaraterőt?” – teszik fel sokan a kérdést, köztük sok kutató is foglalkozik a témával. Számos tesztet követően rájöttek, hogy az akaraterő olyan, mint az izom: túlzott használat után kimerül és táplálékra van szüksége, hogy újra feltöltődjön.

akaratero

Szóval, ha úgy működik, mint az izmok, akkor azt jelenti, hogy erősíteni is lehet?

Jó néhány tanulmány elvégzése után kijelenthető, hogy igen: megfelelő gyakorlással ugyanúgy fejleszthetjük és erősíthetjük akaraterőnket, mint bármely más izmunkat. De figyelem! Mint minden gyakorlat, ez is nagy kihívást jelenthet, mert lényegében ugyanolyan erőfeszítésnek tesszük ki akaraterőnket, mint például a lábunkat futáskor. De az eredmények tudományosan is bizonyítottak, szóval ha rövid távon bonyolultnak is tűnnek ezek a gyakorlatok, hosszú távon mégis megéri az erőfeszítést és segít könnyebben elérni a céljainkat.

1. 10 perc meditáció

A meditáció fogja a leggyorsabb eredményeket produkálni az akaraterősítő gyakorlatok listáján. A meditációval összpontosításra edzed az agyad, hogy ellenálljon az ábrándozási kényszernek. A kutatások szerint mindössze napi 10 perc meditációval, 2-3 napon belül az agy jobban képes összpontosítani, több energiád lesz és kevésbé leszel stresszes.

2. Dolgozz a tartásodon

Az akaraterőt vizsgálva a kutatók egy csoportot kértek arra, hogy két héten keresztül jobban figyeljenek oda testtartásukra. Amikor azon vették észre magukat, hogy magukba roskadnak és görnyedtek, azonnal ki kellett egyenesedniük. Ez a gyakorlat jelentősen javította a kitartásukat különböző feladatokban. Kezdésnek húzd ki magad, valahányszor azon kapod magad, hogy görnyedt vagy – otthon, az irodában, az utcán. Egyszerűen hangzik, de bizony akaraterőre van szükség, hogy mindig kiegyenesítsd magad. De valahányszor megteszed, annyiszor végzel egy „szettet” az akarat-izmoddal.

3. Tarts étkezési naplót

Ugyanaz a kutatás mutatta ki, hogy akik étkezési naplót vezettek, fejlődött az akaraterejük. Általában nem szoktuk lejegyezni, hogy mi mindent eszünk, ezért nehezebb is nyomon követni étrendünket. Sokat segít a szimpla jegyzetelés is, de még hasznosabb a pontos napló vezetése. Próbáld ki csak két hétig, meglátod, jobban ellen tudsz majd állni a kísértéseknek.

4. Használd a másik kezed

A testtartáshoz hasonló módszerrel a kutatóknak nem volt nehéz rájönni arra, hogy az ellentétes kéz használata is különösen jól működik. Az agyunk a domináns kéz használatához van szokva, ezért a másikat használni akaraterőre van szükség. Kezdésnek válassz ki egy napszakot, amikor csak a másik kezedet használod – akár csak egy órára is, ez is meghozza az eredményt. Ha túl sokáig próbálod, „kifáraszthatod” az akarat-izmodat és könnyen feladod.

5. Helyesbíts beszédeden

Változtass megszokott beszédstílusodon. Például ne káromkodj vagy köszönj sziát helóka helyett. Megint csak akaraterőt kíván, hogy tudatosan szembemenj a megszokásaiddal, az ösztönös szava járásodnak. Nem számít, mennyire beszélsz helyesen – természetesen azért törekedj rá –, az a fontos, hogy változtass a megszokott beszédstílusodon. Például válassz ki szavakat, amelyek helyett mást fogsz mondani és gyakorold ezt a nap egy bizonyos szakában. Ugyancsak két hét kitartó gyakorlás meghozza majd az eredményt.

6. Tűzz ki önként vállalt határidőt

Mindenki emlékszik azokra az iskolanapokra, amikor magolt egy vizsgára vagy két nappal a teszt előtt fogott neki abrakolni mérhetetlen tudásszomjjal. Nos, az akaraterődet azzal is feltuningolhatod, ha kikapcsolod a szórakoztató portálokat munka közben és hiper-hatékony fokozatba kapcsolsz. Ugyanis a szakértők szerint, ha határidőt állítunk magunk elé valamivel kapcsolatban, az az akaraterőt is próbára teszi és hatékonyabbak is leszünk emellett. Válassz egy feladatot a tennivalóid közül, amit esetleg eddig mellőztél. Tűzz ki egy határidőt a megvalósítására és tartsd is ahhoz magad. Így eredményesebb lehet egy diéta, az edzésterv, vagy éppen a cigarettáról való leszokás.

7. Kövesd nyomon a kiadásaidat

Ahogy legtöbben nem vezetünk étkezési naplót, úgy a kiadásainkat sem jegyezzük le rendszeresen. Még ha nem is fogjuk vissza a költekezési szokásainkat – ami mellesleg szintén akaraterő-edző lenne –, a szakértők szerint csak az, hogy egyszerűen számon tartjuk, mire adunk ki pénzt, már lényegesen erősíti az akaraterőnket. Például, ha megtartjuk a vásárlási blokkokat, nyomon követhetjük, hogy mire „szórtuk” el a pénzt.

8. Súlyemelés – még egyszer!

A kitartásukat eltökélten növelni akaróknak szintén jó tanács például, hogy bicepszpumpálás közben az eredetileg kitűzött ismétlésszám végéhez közeledve tegyünk rá még tíz ismétlést, amíg fájni nem kezd. Ezt igazából bármilyen gyakorlat kapcsán megtehetjük, így nem csak izmainkat, hanem akaraterőnket is beizzítjuk.

9. Hordj magaddal valami csábítót

Megint csak a végletekig eltökéltek számára: fejleszthetjük a csábításra való ellentmondás képességét, ha egész nap valami kecsegtető dolgot hordunk magunknál. A kutatók szerint, ha valaki megtanul ellenállni a kísértéseknek, az élet számos területén is hasznát veheti ennek. Valljuk be, hogy valóban embert – és akaraterőt – próbáló az, ha egész nap egy túró-rudi lapul a zsebünkben, de nem nyúlunk hozzá.

10. Tudatosabban hozz automatikus döntéseket

Egy utolsó gyakorlat a figyelmesebb döntésekért. Sokszor annyira szórakozottak vagyunk, hogy egy-egy döntésünknek már nem is vagyunk tudatában, automatikussá válnak. Ha elgondolkodsz napi döntéseid miértjein, jobban tudsz majd összpontosítani ezekre és ellenállni a kísértéseknek. Gondolj egy rutinnak számító dologra, és kérdezd meg magadtól, hogy igazából miért is csinálod úgy? Miért eszel mindig müzlit reggelire tojás helyett? Miért is teszel két cukrot a kávédba, ha egy is elég? Ha tudatosan gondolsz a berögzött cselekvéseidre, fejlesztheted az önkontrollt is magadban.

A fenti gyakorlatok segítségével fejlesztheted önkontrollodat, összpontosító képességedet és kitartásodat. Azonban ne próbáld az összeset egyszerre alkalmazni! Úgy gondolj az akaraterő edzésére, mint egy maratonra való felkészülésre. Az első edzésed alkalmával ott sem szaladod le a maratoni távot, hanem kisebb távokkal, fokozatos terheléssel haladsz előre, míg izmaid elég erősek nem lesznek. Iktass be egy-két gyakorlatot napi rutinodba és könnyebb lesz megvalósítani.

Egyed Zsuzsanna

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek