OtthonZsalugáterek, a lakás díszítőelemei

Zsalugáterek, a lakás díszítőelemei

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Építészeti részlet, amely felett többen átsiklanak, de vannak házak, amelyek büszkén magukon viselik – a redőnyöket. Valamikor, a mediterrán országok építészetének védjegyei voltak, és valamennyi lakóházon ott díszelegtek. Ma már több típusuk létezik, a hagyományost azonban egyre ritkábban alkalmazzák.

zsalugater

A zsalugáterek Görögországból származnak. Jóval azelőtt használták, hogy az üveg bejöjjön „divatba”, és ablakként szolgáljon. Gyorsan elterjedtek más országokban is, így Spanyolországban, Olaszországban is találkozhattunk már zsalugáterekkel. Népszerűségük elsősorban praktikusságuknak köszönhető.

Az volt a szerepük, hogy szabályozzák a lakásba áramló levegő és fény mennyiségét. Ma már a világ minden táján fellelhetők, főként azokban a térségekben, ahol az éghajlat az átlagnál melegebb.

A zsalugáter nem más, mint egy falemez, zsanérokkal ellátva, amelyeket annak belső feléhez rögzítenek. Valódi jelentőségét azonban elveszítette az üveg színrelépésével együtt, ami után megmaradt pusztán fényszűrőnek, illetve dekorációs elemként. A zsalugáterek viszont sokkal hasznosabbak, mint amennyire esztétikusak, főként a kritikus időjárás-sújtotta területeken, ahol képes védelmet nyújtani a nyílászáróknak, ezáltal pedig a lakás belterének is.

Habár bizonyos ideig figyelmen kívül maradt, a zsalugáter most újra divatossá vált. Egyre gyakrabban nyúlnak hozzá az építészek, és a lakberendezési szakértők is melegen ajánlják. Sokan ugyanis szebbnek, kellemesebbnek, praktikusabbnak vélik, mint a sötétítőket, rolókat.

A formájuk és színük az idővel együtt haladt előre, ma már eredeti jegyeket, megszemélyesített külsőt kölcsönözve a lakások falainak. Emellett, az anyagskála, amiből készülnek, is kiszélesedett: a fán kívül már kapni lehet kovácsoltvas, műanyag és alumínium változatokban.

Még mielőtt zsalugátert vásárolnál, mérd fel először az ablakaid méretét, és vedd számításba az éghajlatot is. Aztán válaszd ki a számodra legmegfelelőbb modellt, ugyanis ez a lakáskiegészítő nemcsak kívülről látható, hanem a lakás belteréből is. A rögzített változat kizárólag dekorációs célt szolgál, a kinyitható és becsukható zsalugáter azonban fényszabályozó hatású, védelmet nyújt a viharokkal szemben, és növeli a lakás biztonságát.

A zsalugáterek mellett nem feltétlenül kell sötétítőt, beltéri rolót használj. Díszítőelemként aggathatsz függönyt, sötétítőt az ablak elé, de a zsalunál jobban egyik sem végzi el a dolgát.

És ha mindez még nem volna elég, a használatuk során a zsalugáterek újrafesthetők, sőt még le is cserélhetők, ha más dizájnra, újszerű kivitelezésre vágysz.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek